BIZIT 2022

Veštačka inteligencija stiže u vinograde

O robotima vinogradarima moglo je da se čuje još 2015. godine, a kada se pojavio mehanički čuvar vinograda pod imenom VineRobot, da bi se sada pojavio još jedan njegov rođak, koji je kreiran u Portugalu, a pod imenom VineScout.

PCPress.rs Image

Ideja koja stoji iza ovih robota podrazumeva da mehanički vinogradari patroliraju vinogradom, te proveravaju u kakvom su stanju plodovi, i da li su spremni za branje. VineScout je obogaćen i sistemom napredne veštačke inteligencije, ima mogućnost 3D stereoskopskog pregleda prostora, LiDAR (light detection and ranging) i ultrazvučne senzore, što mu omogućava da zaobilazi prepreke, te da se okreće i menja smer. Za razliku od VineRobot-a, Scout može da patrolira i danju i noću, i da prikuplja do tri hiljade različitih podataka na sat.

PCPress.rs Image

Dok se kreće između redova vinovih loza, VineScout koristi i infracrvene senzore, te multispektralnu kameru kako bi merio temperaturu lišća i količinu vode koja se nalazi u biljkama. Tako prikupljeni podaci formiraju mapu koja vinogradarima pruža informacije da li biljke dobijaju dovoljno vode, te o celokupnom zdravlju i stanju zasada. Robot radi uz pomoć laganih litijumskih baterija i solarnih ploča, što je kombinacija koja čini da je stalno u funkciji i da motri na vinograde svojim infracrvenim okom.

Pročitajte i:  Može li AI dizajnirati bolje ulice za pešake? Prosudite sami.

Izvor: New Atlas

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,