ASUS ROG Flow

Veštačka inteligencija tumači prastare simbole iz Perua

Naučnici iz Japana su po prvi put upotrebili mašinsko učenje za identifikovanje novih figura u Naska visoravni u Peruu. Ilustracije, poznate kao geoglifi, datiraju iz period između 100. godine pre nove ere i 500. godine nove ere, a kreirane su tako što je sa površine uklanjan crni kamen iz Naska pustinje kako bi se video beli pesak.

Novootkriveni geoglif nije mnogo veliki, te je visok tek jedan metar, i prikazuje humanoidnu figuru koja drži štap ili palicu. Kao i u slučaju drugih crteža iz ove oblasti, i njegova funkcija nije poznata, a to što se nalazi pored površine koja je identifikovana kao stari put, ukazuje da bi moglo da se radi o orijentiru koji je putnicima pomagao da se lakše snalaze.

Novi geoglif je otkriven u okviru većeg istraživanja koje su sproveli eksperti sa Yamagata univerziteta, pa je tokom deset godina identifikovano 142 crteža koji se nalaze u Naska pustinji. Nakon deset godina naučnici su u projekat uveli i mašinsko učenje, a kako bi lakše i breže proverili sve prethodno prikupljene snimke sa terena i iz vazduha. Upravo tako je otkriven geoglif 143 – prvi za koji se saznalo uz pomoć veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  Automatizacija poljoprivrede: Leteći robot za berbu voća

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , ,