BIZIT 2022

Veštačka inteligencija tumači prastare simbole iz Perua

Naučnici iz Japana su po prvi put upotrebili mašinsko učenje za identifikovanje novih figura u Naska visoravni u Peruu. Ilustracije, poznate kao geoglifi, datiraju iz period između 100. godine pre nove ere i 500. godine nove ere, a kreirane su tako što je sa površine uklanjan crni kamen iz Naska pustinje kako bi se video beli pesak.

PCPress.rs Image

Novootkriveni geoglif nije mnogo veliki, te je visok tek jedan metar, i prikazuje humanoidnu figuru koja drži štap ili palicu. Kao i u slučaju drugih crteža iz ove oblasti, i njegova funkcija nije poznata, a to što se nalazi pored površine koja je identifikovana kao stari put, ukazuje da bi moglo da se radi o orijentiru koji je putnicima pomagao da se lakše snalaze.

Novi geoglif je otkriven u okviru većeg istraživanja koje su sproveli eksperti sa Yamagata univerziteta, pa je tokom deset godina identifikovano 142 crteža koji se nalaze u Naska pustinji. Nakon deset godina naučnici su u projekat uveli i mašinsko učenje, a kako bi lakše i breže proverili sve prethodno prikupljene snimke sa terena i iz vazduha. Upravo tako je otkriven geoglif 143 – prvi za koji se saznalo uz pomoć veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  AI umetnost postaje izazov za kustose

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,