Top50 Glas publike

Veštačka inteligencija u zatvoru: Kad zatvorenici klasifikuju podatke

Kada se pomisli na posao koji osuđenici obavljaju u zatvorima obično se misli na fizički rad, ali zatvorenici iz dva zatvora u Finskoj obavljaju drugačije aktivnosti: klasifikuju podatke za obučavanje sistema veštačke inteligencije startap kompanije Vainu. Partnerstvo je sklopljeno kao deo rehabilitacije zatvorenika, budući da tokom procesa uče dragocene veštine, ali neki eksperti upozoravaju da se radi o eksploataciji, i da osuđenici obavljaju osetljive poslove za minimalne novčane nadoknade.

PCPress.rs Image

Vainu radi na obimnim bazama podataka koje obuhvataju kompanije širom sveta, a koje bi preduzetnicima trebalo da olakšaju pronalaženje poslovnih partnera. Da bi se algoritmi osposobili za rad neophodno je da ljudski radnici (u ovom slučaju zatvorenici) iščitaju na hiljade poslovnih članaka koji su prikupljeni sa interneta, te ih označe, a kako bi se, na primer, odredilo da li se neki tekst u kojem se spominje Apple bavi istoimenom kompanijom ili, pak, voćem. Tako označeni podaci se potom koriste za obučavanje algoritama uz pomoć kojih će sistem funkcionisati.

Pročitajte i:  Spotify, Epic Games dobijaju saveznika u Musku

Zaposleni osuđenici su najkorisniji kada su u pitanju tekstovi na finskom, jer za tekstove na engleskom već postoji velika baza onih koji obrađuju podatke. Partnerstvo je počelo pre oko tri meseca, te Vainu sada sarađuje sa dva zatvora u Finskoj. Kompanija plaća iste nadoknade kao i u slučaju radnika koji su na slobodi, samo što, kada su zatvorenici u pitanju, deo nadoknade odlazi zatvoru, tako da je njihova dnevnica značajno manja.

PCPress.rs Image

Zatvorski rad je već neko vreme kontroverzna tema, pa jedni tvrde da eksploatiše zatvorenike, dok drugi nude dokaze da pomaže u rehabilitaciji, tako da ostaje da se vidi gde će se AI sistemi pozicionirati u čitavoj toj priči.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,