BIZIT 2022

Veštačka inteligencija za bržu dijagnozu bolesti

Istraživači u Velikoj Britaniji su razvili veštačku inteligenciju koja može brže i efikasnije da odredi dijagnozu srčanim i plućnim bolesnicima. Svake godine se obavlja oko 60.000 skeniranja srca, a od toga 12.000 pacijenata dobije pogrešnu dijagnozu.

PCPress.rs Image

Sistem veštačke inteligencije razvijen u John Radcliffe bolnicama, skenira srce mnogo preciznije i pruža više informacija. Sistem poslužitelj daje preporuku i ako je prepozna kao „pozitivnu”, to znači da postoji rizik od srčanog udara. Nova tehnologija je klinički ispitivana u šest kardioloških jedinica. Rezultati će biti objavljeni ove godine, nakon što ih provere stručnjaci, ali profesor Paul Leeson, kardiolog koji je razvio sistem, kaže da podaci pokazuju da je sistem značajno prevazišao specijaliste kardiologije.

Drugi sistem veštačke inteligencije traži znake karcinoma pluća tako što prepoznaje velike grupe ćelija odnosno čvoriće. Doktori ne mogu da kažu da li su te grupe ćelija bezopasne ili će postati kancerogene, pa su pacijenti prinuđeni da obavljaju dalje pretrage. Međutim, klinička ispitivanja su pokazala da sistem može da isključi bezopasne slučajeve ili da prepozna rane stadijume bolesti, a da pritom štedi novac i vreme.

Pročitajte i:  Google otpušta inženjera koji je tvrdio da je njegova AI tehnologija razumna

Sistem komercijalizuje startap kompanija Optellum, a dr Timor Kadir, njen glavni stručni predstavnik, kaže da bi na taj način na godišnjem nivou više od 4.000 pacijenata dobilo dijagnozu mnogo ranije i da bi imali mnogo veće šanse za oporavak. Dr Kadir procenjuje da bi sistem dijagnoze plućnih karcinoma mogao da uštedi deset milijardi funti ukoliko bi bio usvojen u SAD i Evropskoj uniji.

Izvor: RTS

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,