Veštački mikroorganizmi za lečenje najtežih oboljenja

Ljudska tela su dom za milione mikroorganizama, koje poznajemo i kao mikrobe, a koji igraju veliku ulogu u celokupnom zdravlju organizma, te su naučnici pronašli novi način za njihovo praćenje, i proučavanje, a uz pomoć zvuka. Tehnologija je do sada, kao što to obično biva, testirana samo na miševima, ali bi u budućnosti mogla da se koristi za lečenje oboljenja organa za varenje, te raka.

PCPress.rs Image

Kod sisara postoji nešto što se zove mikrobiom, a predstavlja ekosistem koji čini simbioza između različitih bakterija, gljivica, te drugih mikroorganizama koji žive u telu domaćina. Naučnici sve češće dolaze do dokaza da mikrobi utiču na sve – od problema sa varenjem, do različitih infekcija prilikom rođenja, a prema jednom istraživanju mikroorganizmi bi mogli i da isporučuju lekove u nepristupačne delove tela. Naime, u studiji koja je objavljena u magazinu Nature, naučnici su kreirali mikrobe koji ispuštaju određene signale kada dođu u kontakt sa ultrazvukom, što olakšava njihovo praćenje, te naučnicima omogućava da ih lociraju tokom isporuke leka u određeni deo tela.

Pročitajte i:  Povlačenje hirurških kompleta zbog špriceva iz Kine 

PCPress.rs Image

Kako bi naučnici mogli da koriste mikrobe za isporučivanje leka na ovaj način, potrebno je da znaju gde se ovi organizmi nalaze u određenom trenutku, te kako napreduje njihovo kretanje. To obično predstavlja problem, budući da aktuelne tehnologije za skeniranje ne mogu da pruže takve informacije, a jedno od rešenja je ultrazvuk, koji šalje zvučne talase, te analizira eho koji dobije nazad. Neke bakterije imaju šuplje strukture, koje se stručno zovu gasne vezikule, a koje dovode do toga da se zvuk rasipa na određeni način, tako da uz pomoć ultrazvuka može da se zaključi gde se nalazi organizam. Naučnici su ove vezikule tokom istraživanja dodali i organizmima koji ih obično nemaju, te ih ubrizgali u tela miševa, posle čega su uspeli da ih prate uz pomoć ultrazvuka, te dobiju sve informacije o njihovom kretanju, što je od ključnog značaja za dalja istraživanja koja se tiču mikroorganizama koji bi u budućnosti mogli da se koriste za lečenje najtežih oboljenja, a tako što bi isporučivali lek u nepristupačne delove tela, te direktno napadali obolelo tkivo.

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Izvor: The Verge

Facebook komentari: