Vezivanje plazme vodene pare za ultratanku i fleksibilnu elektroniku

Naučnici sa istraživačkog instituta RIKEN u Japanu razvili su novu metodu za povezivanje zlatnih elektroda unutar fleksibilne elektronike.

PCPress.rs Image

Prva demonstracija ultra tanke, fleksibilne zlatne elektronike proizvedene bez ikakvog lepka

Tehnika, koja ne zahteva lepkove ili visoke temperature koje mogu oštetiti delikatne elektronske komponente, omogućava izuzetno tanku i fleksibilnu elektroniku i može dovesti do novih tipova medicinskih nosivih uređaja. Metoda tima se oslanja na izlaganje sitnih zlatnih elektroda plazmi vodene pare pre nego što ih poveže. Plazma stvara hidroksilne grupe koje pomažu u vezivanju zlatnih površina, a proces se može odvijati na sobnoj temperaturi. Nosivi uređaji nude ogromne mogućnosti za medicinsku negu, uz kontinuirano praćenje zdravlja, omogućavajući kliničarima da tokom vremena paze na stanje svojih pacijenata kako bi primetili neželjene događaje pre nego što dovedu do dugoročnih komplikacija.

Međutim, mnogi modaliteti praćenja zahtevaju kontakt sa kožom, a to često znači da električne komponente unutar uređaja koji se može nositi moraju biti fleksibilne i tanke, ali i dovoljno robusne da izdrže ponovljene pokrete. Jedno pitanje uključuje povezivanje sićušnih elektroda unutar fleksibilnih tankih filmova koji čine osnovu mnogih nosivih uređaja. Konvencionalne metode, koje obično zahtevaju lepkove ili visoke temperature, mogu oštetiti delikatne elektronske komponente ili narušiti fleksibilnost nosivog uređaja. Da bi rešili taj problem, istraživači su koristili delikatniju tehniku. Njihova metoda uključuje pričvršćivanje zlatnih elektroda na ultratanki polimerni list, a zatim njihovo izlaganje plazmi vodene pare na 40 sekundi. Istraživači zatim pritiskaju polimerne listove zajedno, tako da se elektrode dodiruju u oblastima gde treba da se povežu. Posle 12 sati elektrode se spajaju, a fleksibilni film se može koristiti po želji.

Ovo je prva demonstracija ultra tanke, fleksibilne zlatne elektronike proizvedene bez ikakvog lepka, a sledeći korak je razvoj ove tehnologije za korišćenje sa jeftinijim metalima, kao što su bakar ili aluminijum.

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,