TrendMicro

Vibrirajući LG Display paneli i zvučnici

LG Display je razvio novu „nevidljivu“ tehnologiju zvučnika za vozila koja koristi vibracioni panel veličine pasoša za generisanje zvuka. Razvijen je sa neimenovanom „globalnom audio kompanijom“ i očekuje se da će sledeće godine biti spreman za unutrašnjost automobila za ugradnju na mesta kao što su kontrolna tabla i krov.

PCPress.rs Image

Rešenje Thin Actuator Sound Solution južnokorejskog tehnološkog giganta se promoviše kao zamena za tradicionalne sisteme zvučnika u automobilima i drugim vozilima. Za razliku od aktuelnih sistema zvučnika u automobilu koji koriste teške komponente kao što su glasovne zavojnice, čunjevi i magneti, Thin Actuator Sound Solution koristi tehnologiju uzbuđivača filmskog tipa kompanije LG Display za generisanje zvuka vibriranjem sa panela ekrana i različitih materijala u vozilu, što LG Display na ekranu rezultiraju „bogatim, 3D impresivnim zvučnim iskustvom“.

Sama ploča je debela 2,5 mm i meri 150 mm x 90 mm što omogućava da se ugradi na nekonvencionalne lokacije kao što su kontrolna tabla, obloga glave, stub i nasloni za glavu. Panel je takođe težak 40 g — što čini samo 30 procenata težine i 10 procenata debljine konvencionalnog zvučnika u automobilu, prema LG Display-u.

Pročitajte i:  Sony i Honda očekuju prve porudzbine EV 2025. godine

I LG Display i Sony su koristili slične vibracione panele u OLED televizorima, ali iako sama tehnologija nije potpuno nova inovacija, tek treba da je usvojimo kao široko rasprostranjenu zamenu za tradicionalne zvučne sisteme. LG Display navodi da planira da komercijalizuje proizvodnju Thin Actuator Sound Solution za automobile u prvoj polovini sledeće godine, ali ćemo moći da čujemo kako to zapravo radi u januaru na CES 2023 u Las Vegasu.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *