Video-igre pomažu pri lečenju

Iako to neki i dalje zvuči čudno, video-igre mogu da budu veoma korisne u razvijanju motoričkih veština, ali pre svega umnih. Lekari sa Kraljevskog koledža u Londonu su otkrili svoja istraživanja koja pokazuju da upravo “igrice” pomažu pri lečenju.

Video-igre pomažu u lečenju šizofrenije

Oni su uspeli da nauče pacijente da uz pomoć video-igre kontrolišu delove mozga koji se povezuju sa halucinacijama koje su jedan od glavnih simptoma šizofrenije. Pacijenti su ovoj studiji uspeli da spuste raketu u igri koristeći regione mozga koji su osetljivi na govor i ljudske glasove. U istraživanju je učestvovalo 12 pacijenata koji svakodnevno proživljavaju ozbiljne halucinacije, što je jedan od simptoma šizofrenije.

Video-igre kao lek

Da bi naučili da vladaju ovim simptomima, oni su igrali video-igru dok su bili povezani na magnetnu rezonancu kako bi se pratila aktivnost mozga.  Oni su se na ovaj način fokusirali na igru utišavajući time glasove i halucinacije. Doktorka Nataša Orlov smatra da na ovaj način pacijenti mogu da preduprede pojavljivanje glasova, ili bar da umanje njihov uticaj.

Pročitajte i:  Gejming vežbe: Pacov koji je voleo video igre
šizofrenija video-igre igrice
Foto: King’s College London

Svi pacijenti su potvrdili da im je istraživanje pomoglo da se bolje nose sa simptomima šizofrenije. Iako je istraživanje urađeno na malom uzorku, reč je o obećavajućim rezultatima koji mogu da pomognu u daljem istraživanju. Sledeći korak je svakako veća grupa ispitanika kako bi se došlo do još uverljivijih rezultata. Istraživanje je objavljeni u Translational Psychiatry magazinu.

Kao što se vidi u ovom primeru, video-igre mogu da imaju izuzetno pozitivan uticaj, ako im se pristupa na pravi način. Brojne studije su pokazale da deca koja (umereno) igraju igre lakše rešavaju logičke probleme i imaju bolju koordinaciju pokreta. Naravno ukoliko se pretera, igre mogu da budu štetne, kao i sve ostalo u čemu se preteruje. Već vidimo kako u budućnosti lekari pripisuju sat vremena igranja na svakih osam sati uz recept za novu grafički kartu.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,