BIZIT 2022

Vidra u magacinu

Snalažljiva u svim magacinskim vodama, Vidra nudi kompletno rešenje za popis uz primenu najsavremenijih mobilnih uređaja i centralizovane obrade podataka.

03_Honeywell-Dolphin-9950-9951-Application-3Kompanija LS Data već dve decenije uspešno nastupa na domaćem tržištu punom izazova. Okosnicu svoje ponude zasniva na rešenjima za automatsku identifikaciju, a ima za cilj da poveća produktivnost domaće privrede, smanji greške i eliminiše ili barem svede na najmanju moguću meru potrebu za papirnim dokumentima, vodeći računa o ekonomskim, ali i ekološkim aspektima poslovanja. LS Data je pionir mobilnog računarstva u našoj zemlji, a trenutno svoju ponudu zasniva na hardverskim rešenjima Psion i Motorola, Zebra i TSC, i vrlo interesantnim softverskim rešenjima koja su skrojena prema potrebama korisnika. Kako nam se bliži kraj četvrtog tromesečja kalendarske i poslovne godine, popis postaje aktuelan, a LS Data ima da ponudi jedno veoma zanimljivo rešenje nazvano Vidra.

Vidra logo za PC

Kontrola teritorije

LS Data je iz svog dvadesetogodišnjeg iskustva iznedrila kompletan sistem za automatizaciju popisa osnovnih sredstava. Dobivši naziv po vidri, životinji koja nepogrešivo obeležava svoju teritoriju i redovno je obilazi i kontroliše, sistem omogućava označavanje osnovnih sredstava bilo bar‑kodom, bilo RFID oznakom, označava lokacije i objekte, pregled i uređivanje baze podataka pre i nakon popisa, kvalitetni inicijalni popis, kao i redovne, vanredne, parcijalne i druge vrste popisa. Sistem Vidra čine namenski softver i Psion i Motorola ručni računari / prenosivi terminali.

Pročitajte i:  Tri stvari po kojima se Motorola g82 izdvaja od konkurencije

 

Počnimo od hardvera. Iz mnoštva Psion i Motorola ručnih računara, LS Data odabrala je najinteresantnije modele za domaće korisnike.

Po principu „za svakog po nešto“, u aktuelnoj ponudi se nalaze dva modela uređaja koji bi trebalo da zaokruže ponudu i zadovolje većinu potreba. Motorola MC2100 je bazični model uređaja za popis robe, koga prvenstveno karakterišu male dimenzije. Sa veličinom od 171,77×34,1 mm i težinom od samo 240 grama (sa baterijom), MC2100 nudi lako manevrisanje i u tesnom prostoru, te omogućava lako korišćenje. MC2100 ima ekran osetljiv na dodir, pa se preko njega i preko 27 standardnih tastera vrši kontrola na uređajem. Ekran je u boji je prihvatljive veličine (2,8 inča), ali će tastatura ipak biti češće korišćena pri radu zbog lakše upotrebe. MC2100 ima Marvell‑ov  PXA320 procesor na 624 MHz sa 128 ili 256 MB RAM memorije i uvek 256 MB ROM memorija sa obaveznim Microsoft CE 6.0 operativnim sistemom. S baterijom od 2.400 mAh, MC2100 nudi solidnu autonomiju rada.

Pročitajte i:  Motorola Moto G82 - Dovoljno, zar ne?

Psion Workabout Pro predstavlja dosta ozbiljniji uređaj, prvenstveno zbog modernijeg i jačeg hardvera. Tu je mnogo veći 3.7“ touch ekran VGA rezolucije, sa ARM Cortex A8 procesorom na 1 GHz i 512 MB RAM memorije uz 4 GB flash memorije. Dakle, mnogo moćniji hardver koji će dosta brže pokretati Windwos CE 6.0. Upravo zbog toga, Psion Workabout Pro se daleko lakše snalazi s raznim varijantama softvera, pa ovaj uređaj lako može prilagoditi za rad u gotovo svakoj situaciji.

Dimenzije uređaja su veće, ali je to neizbežna posledica većeg ekrana i jačeg hardvera koji se unutra nalazi. Pozitivna strana većih dimenzija je dodatni prostor za veću bateriju, pa Psion Workabout Pro može koristiti 2.760 ili čak 4.400 mAh bateriju, pa u većoj varijanti ovaj uređaj nudi daleko veću autonomiju rada od MC2100. Još jedna prednost modela Psion Workabout Pro je WLAN i bluetooth povezivanje, GPS modul i kamera kojom se, po potrebi, nešto može direktno fotografisati.

Primena softveraLS Data logo horiz srednji

Softverski deo sistema za popis Vidra sastoji se iz dve aplikacije: Vidra Centar koja radi na personalnom računaru i namenjena je uvozu liste i njenoj predaji ručnom računaru, te mobilne aplikacije Vidra koja je namenjena ručnim računarima.Popis osnovnih sredstava započinje transferom podataka iz pripremljene baze u aplikaciju Vidra Centar radi njihove pripreme, a zatim i na Psion‑ov ručni računar.

Pročitajte i:  Sve što znamo o tri nova premijum telefona koja će Motorola predstaviti sledeće nedelje

Popisna komisija, čiji članovi poseduju odgovarajuća ovlašćenja, prijavljuje se na ručnom računaru pomoću isporučene aplikacije. Aplikacijom je moguće otvarati i zatvarati popise, menjati lokacije ili zadužene radnike, kao i unositi nova osnovna sredstva.

Inicijalni popis je uvek najvažniji i obično traje isto koliko i prethodni koji su obavljani olovkom na papiru kako bi se osigurala tačnost podataka. Svaki sledeći popis izuzetno je efikasan jer se svodi na očitavanje bar‑koda ili RFID čipa dodeljenog osnovnom sredstvu. Nakon završenog popisa prikupljeni podaci prebacuju se bežičnim ili žičanim putem u PC aplikaciju na dalju obradu, ukoliko je ona potrebna, a zatim u odabrani poslovni softver.

www.lsdata.rs

(Objavljeno u časopisu PC#215)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,