BIZIT 2022

Više miliona korisnika Facebook-a nema ni trinaest godina

PCPress.rs ImageNovo istraživanje je otkrilo da je od dvadeset miliona maloletnika u Americi koji aktivno koriste Facebook, sedam i po miliona mlađe od trinaest godina dok je više od pet miliona mlađe od deset. U Evropi trideset osam odsto dece od devet do dvanaest godina koristi društvene mreže.

Facebook je postavio uslov da korisnici imaju bar trinaest godina, ali iz kompanije poručuju da su nedavna istraživanja pokazala koliko je teško nametnuti ograničenja na internetu i da ne postoji rešenje kojim će se deca sprečiti da lažu u vezi sa svojim godinama. Međutim, dodali su kako se nadaju da će roditelji, učitelji i internet servisi posvetiti više pažnje tom problemu.

Nevolja je u tome što se Facebook i sve ostale društvene mreže oslanjaju na podatke koje im pruža korisnik. Iako Facebook ima sisteme koji bi trebalo da uhvate ljude koji lažu u vezi sa svojim godinama, oni su daleko od savršenih. I nije lako rešiti takav problem. Recimo, američka tehnička služba za bezbednost na internetu ima tehnologiju za verifikaciju godina i identiteta odraslih na osnovu izveštaja kreditnog biroa, ugovora o kupovini nekretnina ili kriminalnih dosijea, ali takvi podaci nisu dostupni za maloletnike.
Facebook zahteva da svi korisnici prilikom otvaranja naloga unesu svoj datum rođenja. Ako osoba unese datum po kojem se vidi da je mlađa od trinaest godina i onda pokuša da promeni taj datum, takozvani kuki će je sprečiti da se ponovo registruje. Međutim, većina dece će lako iz prvog puta izračunati koliko je 2011 manje 13.

Pročitajte i:  Facebook će ugasiti funkciju Neighborhoods 1. oktobra

Izvor: CNET News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,