Vip mobile obavio testiranje virtuelizacije mrežnih funkcija (NFV)

Kompanija Vip mobile objavila je da je među prvim telekomunikacionim operatorima u Evropi uspešno izvršila testiranje Virtuelizacije mrežnih funkcija (NFV).

Dejan Kastelic i Ginter Otendorfer, Vip mobile
Dejan Kastelic i Ginter Otendorfer, Vip mobile

Vip je prvi operator u Telekom Austrija Grupi koji je testirao i prikazao NFV tehnologiju na OpenSource IMS (IP multimedijalnom podsistemu) kompanije Metaswitch pod nazivom Clearwater. Imajući u vidu sve veće potrebe korisnika za novim uslugama, telekomunikacioni operatori moraju da ulažu značajna sredstva kako bi obezbedili adekvatne kapacitete mreže. NFV tehnologija transformisaćeu potpunosti  njihovu mrežnu arhitekturu i omogućiti im da korisnicima brže ponude naprednije usluge na ekonomičniji način.

NFV ima za cilj da  promeni način na koji mrežni operatori konstruišu mreže razvojem standardne tehnologije IT virtuelizacije, a obuhvata implementaciju mrežnih funkcija u softver koji može da radi na različitim tipovima standardnog industrijskog serverskog hardvera i koji se po potrebi može premestiti ili instalirati na različitim lokacijama na mreži, bez potrebe za ugradnjom nove opreme. IMS predstavlja polaznu tačku za NFV i prvi je značajan kandidat za virtuelizaciju i primenu u komercijalnim mrežama.

IMS tehnologija omogućava korišćenje IP (internet protokola) za prenos podataka u svim poznatim oblicima putem mobilnog ili fiksnog telefona. Primeri ovakve komunikacije jesu tradicionalna telefonija, faks, elektronska pošta, pristup internetu, Web usluge, Voice over IP (VoIP), instant messaging (IM), video-konferencijske sastanke i video na zahtev (VoD). Vip mobile je testirao usluge kao što su Multi-Ring (istovremena zvonjava), Call Jump, WiFi to GSM kontinuitet poziva, Hosted PBX i mnoge druge koje su prikazane uživo tokom konferencije za novinare.

,,Apsolutno smo ubeđeni da NFV tehnologija predstavlja radikalnu promenu za industriju telekomunikacija. Za Telekom Austrija Grupu ova tehnološka revolucija ima veliki značaj, pa smo veoma ponosni što je Vip mobile napravio prekretnicu na našem NFV putovanju”, izjavio je Gunther Ottendorfer, CTO Telekom Austrija Grupe. ,,Ovo je prvi put da se u okviru naše Grupe OpenSource community projekat koristi u cilju implementacije telekomunikacionih usluga u virtuelnom okruženju u mreži nekog od operatora. Telekom Austrija Grupa je već dosta naučila o prednostima virtuelizacije na testovima koji su sprovedeni u Hrvatskoj i Bugarskoj. S testom koji je sproveo Vip, počinjemo da shvatamo kakve prednosti će OpenSource projekti doneti Grupi”.

Dejan Kastelic, direktor/CTO kompanije Vip mobile, izjavio je sledeće: ,,Mi smo više nego zadovoljni činjenicom što je Vip među prvim operatorima u regionu koji radi sa NFV tehnologijom. Zahvaljujući uvidu koji imamo u trendove u našoj industriji i resursima koje posedujemo kao član Telekom Austrija Grupe, mi konstantno ulažemo u unapređenja naše mobilne mreže i nove tehnologije, koje imaju za cilj da našim korisnicima omoguće inovativne usluge i najbolje mobilno iskustvo u Srbiji.”

Demonstracija NFV tehnologije na Metaswitch OpenSource IMS (IP multimedijalnom podsistemu) rešenju pod nazivom Clearwater u Vip mreži, koja je održana uživo i organizovana pred stručnjacima iz oblasti telekomunikacija i medijima, pokazala je mnoge prednosti nove tehnologije kako za operatora, tako i za njegove korisnike.

Facebook komentari:

Tagovi: ,