Vip mobile: Zajednička platforma za razvoj aplikacija

PCPress.rs ImageVip mobile je objavio da je Telekom Austrija Grupa, čiji je član, jedan od osnivača Zajednice za veleprodaju aplikacija (WAC), a Hanes Amecrajter, izvršni direktor Grupe je imenovan za člana odbora WAC-a, sa mandatom od tri godine. Zajednica za veleprodaju aplikacija (WAC) je globalno udruženje vodećih svetskih mobilnih operatora, koje ima za cilj da deluje kao globalni interfejs između programera inovativnih aplikacija i krajnjih korisnika. Zajednica za veleprodaju aplikacija predstavlja otvorenu platformu za aplikacije, koja podržava svetske standarde i pruža idealnu osnovu za rad programera mobilnih aplikacija.

Ovim povodom, Hannes Amecrajter, izvršni direktor Telekom Austrija Grupe, izjavio je: “Svi mobilni operatori, članovi naše grupe, pridružili su se Zajednici za veleprodaju aplikacija, kako bi preko ove platforme na bolji način pružali informacije individualnim korisnicima i ponudili pravu dodatnu vrednost na osnovu šireg izbora inovativnih aplikacija i usluga. Programeri aplikacija će takođe imati koristi od ove platforme jer će im biti omogućen direktan pristup krajnjim korisnicima svih mobilnih operatora, članova nove organizacije. Uz to, nezavisnost platforme značajno povećava ukupan domet aplikacija. Ovaj raspon se kreće od usluga potrebnih svakom mobilnom korisniku na globalnom nivou do specifičnih programa za male ciljne grupe. Nedavno održani konkursi za razvoj aplikacija na tržištima Telekom Austrija Grupe pokazali su da su najtraženije one aplikacije koje su fokusirane na region”.

U daljem razvoju Zajednica za veleprodaju aplikacija će značajno doprineti standardizaciji trenutno veoma segmentiranog tržišta mobilnih aplikacija. Zbog mnoštva dobavljača opreme i velikog broja operativnih sistema koji su na raspolaganju, razvoj aplikacija za veće ciljne grupe je veoma komplikovan, zahteva puno vremena i veoma je skup. Umesto suočavanja sa ovim teškoćama, Zajednica programerima nudi standardizovanu i stoga isplativu platformu na kojoj će moći da se otpočne i programira bilo koja usluga za mobilne i smart telefone. Ova platforma takođe promoviše bližu saradnju svih dobavljača uređaja za mobilne telefone.

U novembru 2010. biće objavljene prve specifikacije i paketi razvojnih softvera za programere. Ovaj skup tehničkih pravila i standarda zasnivaće se na HTML5 i predstavljaće osnovu za programere širom sveta, pružajući jedinstvenu bazu za stvaranje novih aplikacija za mobilne uređaje i pametne telefone. Softverski paket za programere će biti baziran na W3C standardima.

Zajednica za veleprodaju aplikacija (WAC) je neprofitna organizacija koja se finansira iz provizije na prodaju aplikacija, a osnovana je 1. jula 2010. godine. Pored Telekom Austrija Grupe, među osnivačima je 16 vodećih mobilnih operatora, kao što su: AT&T (SAD), China Mobile (Kina), NTT Docomo (Japan), Vodafone Group (Velika Britanija), France Telecom (Francuska), Deutsche Telekom (Nemačka), Telecom Italia (Italija) i Telefonica (Španija). Prema pravilima poslovanja zajednice, mobilni operatori mogu korisnicima da ponude aplikacije besplatno ili uz nadoknadu. Model podele prihoda garantuje raspodelu između operatera, Zajednice i programera na osnovu individualnih dogovora. Kroz ovakav model poslovanja, Zajednica za veleprodaju aplikacija omogućava kreiranje privlačnih i konkurentnih cena aplikacija. U budućnosti su planirani lokacijski servisi, a prema podacima Svetske GSM asocijacije ukupan broj korisnika mobilnih telefona u zemljama osnivačima Zajednice za veleprodaju mobilnih aplikacija je tri milijarde.

Izvor: Vip mobile

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,