BIZIT Seminar

Viralne fotografije “mećave” u Sahari

U nedelji koja je ispraćena meteorološkim katastrofama, malo snega u Sahari predstavlja svetlu tačku. Tanak sloj ledene padavine pokrio je pustinjski pesak 7. januara, a lokalni fotografi i sateliti požurili su da zabeleže ono što se, istina dešavalo i ranije, ali ipak ne predstavlja uobičajenu pojavu.

PCPress.rs Image

Retka pojava u obliku snežnih padavina u najvećoj toploj pustinji na svetu, deo je istih atmosferskih dešavanja koja su donela ledeni talas na istočnu američku obalu, a zbog kojeg se smrzavaju i aligatori u zoološkom vrtu u Severnoj Karolini. Tokom zime, hladan vazduh obično ide na sever, a topao na jug, ali se povremeno, zbog nagomilavanja toplog vazduha na jugu i hladnog na severu, taj obrazac poremeti, te godišnja doba donekle zamene mesta.

https://twitter.com/USGSLandsat/status/951225141308067840

Kada se ova zamena mesta dogodi, mesta koja su obično suviše topla za sneg, postanu nešto hladnija, te naprave mesta za pahuljice. Sahara je tako obično previše suva za sneg, ali je prodor hladnog vazduha na jug, u kombinaciji sa odgovarajućom vlažnošću vazduha to promenio.

Poslednja „mećava“ se u Sahari dogodila 1979. godine, ali to ne znači da je ovo tek drugi pustinjski sneg u poslednjih 40 godina, budući da je moguće da se dešavalo da se sneg brzo otopi te da ga niko ne primeti i ne fotografiše.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,