BIZIT Seminar

Virtuelna realnost ublažava hronični osećaj bola

Prema poslednjim istraživanjima na Princeton univerzitetu, video igre u virtuelnoj realnosti mogu da umanje bol, i to ne samo tako što skreću pažnju igrača, već i tako što dovode do određenih promena u funkcionisanju nervnog sistema.

PCPress.rs Image

Skretanje pažnje svakako može da odigra određenu ulogu prilikom smanjivanja osećaja bola, ali može i da dovede do reprogramiranja u funkcionisanju nervnog sistema, te da promeni način na koji organizam reaguje na bol. “Mentalne slike se već neko vreme koriste u lečenju psiholoških poremećaja, a virtuelna realnost je intenzivniji način za proizvodnju mentalnih slika”, kaže doktorka Anita Gupta koja vodi ovo istraživanje.

Tehnologija virtuelne stvarnosti postoji već nekoliko decenija, a javnost je sa njom prvi put upoznata preko različitih simulacija letova. Prvi uređaji zauzimali su čitave prostorije, ali se tehnologija menjala, te počela da zauzima sve manje fizičkog prostora, a postajala je i jeftinija. Stručnjaci su počeli da je primenjuju i u medicini, ponajviše u fizikalnoj terapiji, ali i za ublažavanja zubobolje, lečenja opekotina, te saniranje različitih rana.

Danas je za simulator virtuelne realnosti dovoljan pametni telefon, te posebne slušalice, a sve više ljudi koristi ovakve uređaje kako bi igralo video igre, ali i za trodimenzionalne obilaske lokacija koje inače ne bi mogli fizički da posete.

Pročitajte i:  Epic potrošio milione na besplatne igre

PCPress.rs Image

Za potrebe istraživanja na univerzitetu Princeton naučnici su proučili šest prethodnih istraživanja sprovedenih od 2000. do 2016. godine, a koja su ispitivala načine na koji bi virtuelna stvarnost mogla da utiče na određene promene u načinu na koje nervni sistem registruje bol. Rezultati tih istraživanja pokazuju da virtuelna stvarnost može da bude korisna u okviru terapije izlaganja i navikavanja na stimulanse, što je vrsta bihevioralne terapije u kojoj se pomaže pacijentima da promene svoju reakciju na bol kad ga osete.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Pain Medicine“, a kreatori objašnjavaju da je potrebno obimnije istraživanje kako bi se došlo do jasnijih zaključaka. Rezultati ukazuju na to da bi lečenje hroničnog bola virtuelnom realnošću moglo da pomogne pri smanjivanju zavisnosti od analgetika, te tako smanji zloupotrebu tih lekova koji lako stvaraju zavisnost.

Korisnicima bi, pre svega, moralo da bude jasno da je virtuelna stvarnost samo sredstvo za formiranje novih načina lečenja, a ne samo lečenje, kaže Max Ortiz Catalan, naučnik sa Univerziteta Chalmers u Geteborgu, a nuspojave korišćenja virtuelne stvarnosti mogu da se jave u vidu mučnine ili vrtoglavice.

Pročitajte i:  The Last Of Us: Fanovi nagađaju ko su novi glumci

Lekari još uvek ne mogu da pacijentima preporuče terapiju virtuelnom realnošću za lečenje hroničnih bolova, ali bi uskoro mogla da počnu testiranja u praksi, koje bi nadzirali lekari koji su specijalizovani za bolesti koje u svoje simptome uključuju i hroničan osećaj bola, a koji bi razumeli rizike i koristi korišćenja tehnologija virtuelne realnosti u lečenju, te mogli da prepoznaju koja metoda najbolje funkcioniše.

Izvor: newsmax.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,