Virtuelni Gear

Samsung GearVR je prvi komercijalni VR sistem koji je postao dostupan korisnicima. Početak prodaje krajem prošle godine izazvao je euforiju koja i dalje traje, pa da vidimo kako ćete uživati u virtuelnoj realnosti kada se jednom opremite hardverom…

omega agent

Kao i za bilo koji hardverski proizvod, prateći softver je ključ uspeha. Moderni VR je tek na startu, pa ni za GearVR na početku nije bilo mnogo aplikacija koje su u stanju da iskoriste njegove mogućnosti. Ipak, Samsung se potrudio da za svega par meseci obezbedi konstantan priliv novih aplikacija, kako bi GearVR bio sve zanimljiviji dodatak korisnicima Galaxy telefona. Kao dodatni podsticaj, Samsung je s Galaxy S7 generacijom modela u paket uvrstio i GearVR na poklon. Podsticaj deluje u oba smera, pa dodatno popularizuje GearVR, ali i poboljšava prodaju modela Galaxy S7. Budući da je sve više GearVR aplikacija (u ovom momentu ima ih više od 200 u Oculus Store‑u), uz sve veće šanse da korisnici poseduju GearVR, ovo je dobar trenutak da vam preporučimo neke aplikacije čiji razvoj je pomogla kompanija Oculus, a koje danas na najbolji način koriste simbiozu Galaxy telefona i VR naočara.

Idi i gledaj

Krenimo od osnovnog VR doživljaja – posmatranja fotografija. Oculus Store je uvek početna stanica za većinu aplikacija, mada postoje i one koje moraju da se preuzmu nezavisno i posebno instaliraju. Pošto na startu nema GearVR aplikacije za gledanje fotografija, Samsung je napravio aplikaciju koju možete pronaći besplatno „u radnji“ i koja vam na prost način omogućava pregled fotografija iz galerije. To ne moraju biti 360 slike, već obične 2D koje se preko GearVR mogu pogledati „na mnogo većem ekranu“. Korak dalje su 360 fotografije, za koje postoji instalirana aplikacija – lako ćete pogledati ono što ste sami napravili. Zanimljiva je aplikacija za 360 slike Getty Images koja omogućava pregled materijala ove poznate kompanije koja se bavi fotografijom, pa tako možete pogledati zanimljive detalje s raznih sportskih događaja.

Prirodni progres vodi nas sa slika na video‑materijal, i to onaj prilagođen 360 stepeni pogledu. Osnovna Oculus Home aplikacija već nudi mogućnost reprodukcije ovakvog videa, čak postoji i opcija pokretanja novopostavljenih videa sa Facebook‑a, ali ima tu nečeg još zanimljivijeg. NextVR predstavlja skup svih 180 stepeni video‑stream‑ova i korisniku daje mogućnost da se nađe u virtuelnom prvom redu nekog događaja. Za sada su primarne sportske teme, pa se mogu pogledati neki teniski turniri, Nascar trke i slično, uz najavu da će tokom godine biti sve više sadržaja pod NextVR aplikacijom.

Pročitajte i:  Samsung: Ukradeni TV uređaji se gase na daljinu

Postoji i aplikacija slične namene MilkVR, ali je upotreba za sada ograničena na američko tržište (postoji rešenje za otključavanje), pa ona u ovom momentu nije toliko interesantna za nas. Slično je i sa Netflix aplikacijom koja traži pretplatu i opet radi za sada samo u Americi.

Samo za tvoj VR

Aplikacija VRSE omogućava pregled sadržaja koji je pravljen isključivo za VR. To je serija zanimljivih dokumentaraca (režirao ih je Chris Milk) koje je poručio New York Times i još par poznatih medijskih kompanija. U saradnji sa UN‑om napravljeni su zanimljivi Clouds over Sidra i Waves of Grace, 360 filmovi koje je zanimljivo pogledati, a jedan od trenutno najboljih VR doživljaja jeste Take Flight video koji počinje u zgradi i gledaoca vodi u oblake sa zanimljivim pogledom na svet. Ovo je odlična aplikacija s veoma zanimljivim 360 video‑sadržajem i preporučujemo da je obavezno pogledate ako želite da razumete šta trenutno GearVR može da pruži.

Rose je još jedna aplikacija za pregled 360 videa kompanije Penrose Studios (već sada dosta poznate po 360 filmovima). Deo ove aplikacije je kratak interaktivni 360 film pod nazivom Rosebud, koji je originalno napravljen za DK2 Oculus Rift. Ovde preko touch pad‑a na GearVR‑u možete kontrolisati neke detalje tokom filma, što uz 360 interakciju preko pokreta glave pruža zanimljivo VR iskustvo.

Ukoliko ste više zainteresovani za muziku uz VR elemente, Strangers with Patrick Watson smešta vas pored klavira kanadskog muzičara, gde uz 360 video možete gledati okruženje, ali i slušati muziku uz 360 pozicioniranje. Slično je i sa ColdPlay i Paul McCartney materijalom, ali je ovaj malo bolje uređen, s boljim audio 3D pozicioniranjem.

Pročitajte i:  Samsung počinje masovnu proizvodnju OLED ekrana za laptope

Da nešto naučite

Za one (verovatno malobrojnije) korisnike koji imaju želju za nekom obrazovnom VR aplikacijom, Titan Of Space predstavlja jednu od osnovnih destinacija. Kao što se može pretpostaviti iz naslova, reč je o turneji po svemiru s temom poznatih planeta i zvezda. Između tih planeta može se slobodno leteti (nalazite se u kabini svemirskog broda) i kada se dođe do nje, dobijaju se zanimljive informacija o veličini, udaljenosti od Zemlje, atmosferi i drugim karakteristikama.

Slična i nešto prostija aplikacija Matterport VR korisnika postavlja u umetničku galeriju. Prostom navigacijom možete da se šetate po galeriji i detaljno posmatrate slike, skulpture i druga umetičnika dela koje su u VR svet ubacili kreatori ove aplikacije. Još jedna zanimljiva aplikacija na temu edukacije jeste Theblu VR, u kojoj plovite kroz okean i posmatrate razne ribe i druge morske vrste, a tokom razgledanja pojavljuju se i dodatne informacije vezane za svaku vrstu životinja.

I naravno, igre

Igre su finalni korak zabave, a njih za GearVR ima u najvećem broju i veoma brzo pojavljuju se nove ili kompletiraju demo‑verzije starih. Ovih demo‑verzija igara ima dosta, jer se žuri da se što pre kreira što više sadržaja, a one su dobar način da se privuče i održi pažnja korisnika. Jedna od tih igara jeste Ikarus koja predstavlja klasičnu platformu, ali u VR okruženju. Treba se snaći, rešiti neke zagonetke, pomerati predmete i slično, a sve je to veoma dobro realizovano iako se igrač nalazi u trećem licu. Šteta što je u pitanju demo, pa igrač ima desetak minuta zabave. Esper je još jedna demo‑mozgalica, koja učesnika smešta u prostoriju s komplikovanom spravom koja mora da se razmrsi i pokrene, u stilu The Incredible Machine ili starih crtanih filmova.

Sa demo‑igara prelazimo na kompletne naslove, a jedan od najpopularnijih jeste Temple Run VR. Stara verzija ove igre bila je jedna od gotovo obaveznih aplikacija na svakom Android uređaju (barem kod vlasnika koji vole da se igraju), a sada igra daje novi život VR svetu. Sistem je isti kao ranije, samo se sada igrač nalazi u prvom licu i zbog VR okruženja sve izgleda brže i zanimljivije.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Z Fold3 - Budućnost je stigla

Kompilacija igara u Oculus Arcade aplikaciji je za one malo starije ljubitelje, koji su igrački staž započeli na nekoj od starih arkadnih mašina. U paketu su 22 mašine, a šetanjem kroz „buvaru“ birate koju ćete igrati.

Sve je lepo izvedeno i zanimljivo, pa je zabava zagarantovana, samo je potrebno da spremite neki kompatibilni gamepad koji je neophodan za igru. Za bolje prikazivanje mogućnosti Samsung Galaxy S6, S7 i Note telefona, kao i GearVR sistema, tu je odlična igra Anshar Wars. To je klasična svemirska pucačina iz trećeg lica, gde kombinacijom pokreta glave i komandama sa touch pad‑a upravljate svemirskim brodom i pokušavate da što pre uništite sve što vam se našlo na putu.

Najbolje uvek košta

Sve aplikacije koje smo pomenuli su besplatne, ali za najbolje igre mora nešto da se plati. Deas Secret i Omega Agent koštaju po 10 dolara. Omega Agent stavlja vas u poziciju regruta koji uz pomoć jetpack‑a na leđima treba da završi set raznih zadataka na Omega ostrvu. Grafika je veoma dobra (čini se da je to realni maksimum koji hardver trenutno može da podnese), što uz dobru akciju i zanimljive kontrole garantuje dobru zabavu.

Za one koji vole manje akcije a više razmišljanja, Dead Secret postavlja igrača u ulogu detektiva koji treba da pronađe ubicu lika koji se zove Harris Bullard, a koji i sam ima interesantnu prošlost. Ovde treba dobro pregledati mesto zločina i proučiti dokumente kako bi se rešila misterija, a sve se događa u veoma dobro napravljenom VR okruženju.

Uz nove programe i najavljene naslove, GearVR postaje sve zanimljivija kupovina.

www.samsung.com

Miloš Stamenković

Objavljeno u časopisu PC#231

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,