Top50 Glas publike

VIRUP softver za 3D put kroz poznati Univerzum uskoro javno dostupan

Jedan od najboljih švajcarskih univerziteta radi na programu “Virtual Reality Universe Project” (VIRUP), beta softveru otvorenog koda, koji će posetiocima omogućiti da u 3D modu sagledaju virtuelno okruženje poznatog Univerzuma. Tura će uključivati obilazak međunarodne svemirske stanice, Meseca, Saturna, egzoplaneta i udaljenijih galaksija.

PCPress.rs Image

U projektu učestvuju astrofizičari, softverski inženjeri i stručnjaci za muzeologiju EPFL-a (Ecole Polytechnique Federale Lausanne), koji su zajedno osmislili virtuelnu mapu. Atraktivnost programa leži u objedinjavanju ogromnog broja relevantnih podataka o kosmosu, na različitim (makrofizičkim) skalama, i predstavljanju tog sadržaja u vizuelno zanimljivoj i edukativoj formi.

Korišćeni su aktuelni podaci iz 8 baza podataka o: 4500 poznatih egzoplaneta, desetinama miliona galaksija, stotinama miliona svemirskih objekata i više od 1,5 milijardi izvora svetlosti (uglavnom zvezda) samo iz Mlečnog puta. Tipičan primer ovakve baze podataka je enciklopedija egzoplaneta dostupna na sajtu exoplanet.

Što se tiče potencijalnih podataka, buduće baze podataka mogle bi uključivati asteroide u našem solarnom sistemu, kao i objekte kao što su nebule i pulsari.

Način upotrebe i ograničenja softvera

Virtuelna mapa moći će da se sagleda koristeći VR opremu, sisteme panormaskog bioskopa sa 3D naočarama, kupolaste ekrane ili, u nedostatku bolje opreme, putem običnog PC-a. Cilj projekta je da privuče što veći broj ljudi, od stručnjaka do šire javnosti.

Pročitajte i:  James Webb teleskop ne menja ime

Barem za sada, postoje ograničenja ovog poduhvata. Pošto je projekat još uvek u razradi, beta verziju softvera nije moguće pokrenuti na Mac računaru. Sa druge strane, verzija za skidanje na obične računare biće dosta uprošćena (što, verovatno, oduzima na kvalitetu predstave) i zavisna od dostupnih resursa računara korisnika.

Izvor: UPMatters

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,