TrendMicro

Više od 40 odsto elektronskih prijava PDV-a

Više od 40 odsto privrednih subjekata do sada je elektronski predalo prijavu za PDV, iako je u toku prelazni period kada to još nije obaveza, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave za informacione i komunikacione tehnologije Saša Dulić.

Photo: racheocity/Flickr
Photo: racheocity/Flickr

On je na prezentaciji podnošenja elektronske poreske prijave u Privrednoj komori Beograda kazao da elektronski servisi dostave poreskih prijava treba u potpunosti da eliminišu papire iz opticaja, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima u toku prelazni periodu prijave za poreze i dopinose po odbitku, što znači da u januaru i februaru poslodavci sve isplate prihoda treba da prijave i na novi i na stari način Poreskoj upravi, dok će od 1. marta to isključivo raditi putem elektronske pijave na portalu Uprave.

“Za sad imamo određen broj prijava koje su podnete elektronskim putem, kao i manjih nesnalaženja poslodavaca, ali to rešavamo u hodu i smatram da ćemo posle 1. marta svi zajedno biti spremni”, ocenio je Dulić.

On je objasnio da se prijave predaju na portalu e-porezi, a da bi pristupili tom portalu, firmama je potreban kvalifikovani digitalni sertifikat ili elektronski potpis, potom se na portalu popunjava formular i na taj nacin predaje prijava.

Pročitajte i:  Komentar: Poreski podsticaji u IT sektoru

Ukoliko neko ima softver za obračun plata koji je prilagođen za pravljenje xml fajlova, oni mogu na portalu da aplouduju taj fajl, usled čega nema potrebe da se popunjava formular i sam proces predaje prijave ubrzava.

 Detaljan tekst o promenama koje su nastale možete pročitati ovde.

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,