BIZIT 2022

Više od 500 malicioznih Chrome ekstenzija uklonjeno sa Google Web Store-a

Nakon dvomesečne istrage, Google je uklonio više od 500 Chrome ekstenzija sa svoje zvanične Web prodavnice, pošto je utvrdio da se radi o malicioznim komponentama. Ove ekstenzije su ubacivale maliciozne reklame (malwaretising) u korisničke sesije tokom surfovanja Internetom.

PCPress.rs Image

Maliciozni kod se aktivirao pod određenim uslovima i redirektovao je korisnike na specifične sajtove. U nekim slučajevima, radilo se o affiliate linkovima ka legitimnim sajtovima (kao što su Dell ili BestBuy), ali u većini se radilo o destinacijama koje su sadržavale maliciozne komponente (programe zaražene virusima, sajtove sa malware komponentama, phishing stranice…).

Ova akcija je deo šire operacije za uklanjanje malware-a, koje Google aktivno sprovodi već dve godine. Broj instalacija ekstenzija koje su sada uklonjene dostigao je više od 1.7 miliona.

Mreže zlonamernih Chrome ekstenzija postoje već dugo vremena. One obično služe za ubacivanje letigimnih oglasa unutar korisničkih sesija, pri čemu vlasnici ekstenzija ubiraju prihod od prikazivanja i/ili klikova na te oglase. Ipak, do sada su ste trudili da takvi oglasi ne budu nametljivi, kako ne bi izazivali korisnike da ih uklone. Ono što se u poslednje vreme promenilo je da su ovakve ekstenzije često upotrebljavane da bi preusmerile korisnike na web stranice, na vrlo grub i iritantan način, što je i nagnalo Google na ovu akciju.

Pročitajte i:  Tri brza načina da oslobodite Gmail prostor za skladištenje

Osim što su ekstenzije uklonjene iz prodavnice, one su deaktivirane u browserima i označene su kao „zlonamerne“, kako bi korisnici znali da je potrebno da ih uklone, a ne da ih ponovo aktiviraju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,