BIZIT 2022

Visoka tehnologija za stare instrumente: Klavir novog doba

Legendarni proizvođač klavira – kompanija Steinway & Sons – predstavila je klavir koji izvođačima omogućava da snimaju nastupe, te svaki Spirio | r model dolazi sa iPad Pro dodatkom, te prilagođenom aplikacijom koja omogućava snimanje, premotavanje, te editovanje numera u audio formatu visokog kvaliteta.

PCPress.rs Image

Nakon što pijanista odsvira neku numeru klavir može da je ponovo pusti, što daje niz novih mogućnosti, pa oni muzičari koji sviraju više instrumenata na kraju mogu da izvode komade bez učešća drugih muzičara. Prvi pametni klavir kompanije Steinway predstavljen je još 2015, te je preko Spirio iPad aplikacije mogao samostalno da izvodi izabrane numere. Sa novim modelom umetnici nisu ograničeni samo na prethodno snimljene numere, već mogu da sviraju i potom edituju sopstvene muzičke komade. Spirio | r aplikacija uključuje i mogućnost za ispravljanje pogrešnih delova, te menjanje drugih delova kojima pijanista nije zadovoljan. Snimljeni komadi mogu da se čuvaju u MIDI, MP3, te Spirio audio formatu visokog kvaliteta, i da se potom dele po potrebi.

Spirio model iz 2015. godine mogao je da se kupi za 84 hiljade dolara, te se očekuje da novi model košta par desetina hiljada više. Eksperti ističu da se radi o najpametnijem klaviru koji je ikada proizveden, a zahvaljujući novim tehnologijama koje bi proizvođaču koji klavire kreira već 166 godina mogle da donesu dodatnu dobit, te novo mesto na tržištu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,