Vlada Japana ukinula flopi diskove

Japanska digitalna agencija je ukinula sve osim jednog od svojih zastarelih sistema.

PCPress.rs Image

Oko 1.900 procedura u japanskoj vladi zahtevalo je upotrebu disketa

Flopi diskovi potiču još od davne ere prvih računara. Još uvek postoje mesta, pa čak i vlade u svetu koje ih koriste za obavljanje osnovnih funkcija. Japan više nije jedna od tih zemalja.

Japanska digitalna agencija je objavila da je prestala sa upotrebom zastarelih disketa za rad svojih vladinih računarskih sistema. Jedini sistem koji i dalje zahteva upotrebu disketa je ekološki sistem koji prati reciklažu vozila.

Ministar Taro Kono izjavio je za novinsku agenciju: „Pobedili smo u ratu protiv disketa 28. juna!“

Konoova agencija započela je njegovu kampanju protiv računarske tehnologije iz ‘90-ih 2022. godine, ubrzo nakon njegovog imenovanja. Oko 1.900 procedura u japanskoj vladi zahtevalo je diskete i drugu zastarelu tehnologiju kao što su faks mašine, CD-ovi i MiniDiskovi.

Naravno, Japan nije jedina zemlja koja je koristila diskete dugo nakon što je ostatak sveta prešao na efikasnije oblike čuvanja podataka. Američka vojska je i dalje koristila 8-inčne diskete za rad svog Strateškog automatizovanog komandnog i kontrolnog sistema (SACCS), računarskog sistema iz 1970-ih koji je primao nuklearne lansirne kodove i slao hitne poruke vojnim centrima i terenskim izvorima. Svet je saznao strašnu istinu o SACCS-u zahvaljujući CBS-ovom programu 60 Minuta i reporterki Lesli Štal. Ministarstvo odbrane je konačno ukinulo sistem 2019. godine.

Pročitajte i:  Toyota sprovela istragu o neregularnostima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *