ASUS Zenbook

Vlada koja ne dozvoljava radnicima da rade prekovremeno

Kako naterati radnike da ne preteruju sa prekovremenim radom? Vlada u Južnoj Koreji je došla do neverovatno efikasnog rešenja.

Južna Koreja je poznata po fanatičnoj posvećenosti radnika poslu koja može da se poredi samo sa Japanom. Pokušaji da se savetima i uredbama radnici nateraju da ne rade (ponekad i bukvalno) do smrti nisu urodili plodom pa se država odlučila na ekstremne mere.

Vlada je predstavila inicijativu koja će naterati zaposlene da odu s posla na vreme – tako što će isključivati kompjutere u 20 časova petkom. To je deo kampanje da se stopira kultura prekovremenog rada gde je nepristojno otići s posla. Ova akcija je razumljiva kad se uzme u obzir da Južna Koreja ima najveći broj radnih sati na svetu – čak više i o Japanaca!

Radoholičari Koreje u panici

U Južnoj Koreji državni službenici rade prosečno 2.739 sati godišnje, što je preko 1.000 sati više nego u drugim razvijenim zemljama. Kampanja je krenula od Seula a akcija će se sprovoditi u tri faze naredna tri meseca. Program će početi u petak 30. marta kada će svim radnicima kompjuteri biti ugašeni tačno u 20 časova.

Druga faza će početi u aprilu kada će zaposlenima kompjuteri da se gase u 19:30 svakog drugog i četvrtog petka. Od maja će se kompjuteri gasiti svakog petka u 19 časova. U sprovođenju uredbe neće biti izuzetaka, osim u specijalnim okolnostima.

Očekivano, većina radnika, tačnije dve trećine, je tražila da budu izuzeti iz programa prinudnog prestanka rada, kako bi mogli da rade do duboko u noć. Gašenje kompjutera je nastavak akcije pokušaja ograničavanja radnog vremena, pa je tako zakonom zabranjeno da se nedeljno radi više od 52 sata. Prethodno ograničenje je bilo – 68!

Interesantno je da Južna Koreja generalno ima problema sa nacijom koja sedi pred kompjuterom. Kad ne rade, oni vole da igraju igre. Starcraft, ali i druge Blizzard igre su mejnstrim e-sportovi koji se prenose na televiziji, pa ne čudi što je bilo više slučajeva smrti usled neprekidnog višednevnog igranja igara. Zbog toga je donešen zakon koji maloletnicima zabranjuje da igraju igre od ponoći do 6 ujutru.

Izvor: BBC

Pogledajte i: Video nadzor cene i ugradnja – Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,