Vlada u Singapuru donosi kontroverzni zakon protiv lažnih vesti

Iako su tračevi, glasine i lažne informacije oduvek postojale, u današnjem vremenu i sa današnjom tehnologijom gde se informacije mogu proširiti milionima za nekoliko minuta, događaji u proteklih nekoliko godina ukazali su na to koliko lažne vesti mogu biti opasne. Toliko da je vlada u Singapuru donela zakon protiv lažnih vesti za koji su mnogi smatrali da je kontroverzan.

PCPress.rs Image

Poznat kao Zakon o zaštiti od online lažiranja i manipulacije, ovaj zakon ima za cilj da vladi da moć da brzo reaguje kako bi uklonila postove za koje smatra da su lažni. Prema rečima ministra za unutrašnje poslove i zakonodavstvo Singapura K. Shanmugam-a, ovaj zakon se ne odnosi na davanje moći vladajućoj političkoj stranci, već će se koristiti u slučajevima kada bi čekanje na sudove moglo da dovede do situacije da bude prekasno.

Prema Shanmugam-u, „Ne postoji nikakva dobit bilo kakve vrste uključujući političku dobiti u pokušaju da se dozvoli da se ove laži šire i oštete našu činjeničnu infrastrukturu. To će naškoditi našim institucijama i iskreno, nijedna glavna politička stranka neće imati koristi od toga. To će oštetiti svaku stranku koja želi da se smatra vodećom i kredibilnom. Videli ste šta se dešava u SAD-u i Velikoj Britaniji u kojoj je centar izbačen, a ekstremi imaju koristi.

Pročitajte i:  Patrolni roboti čuvaju Singapur

Iako su predloženi benefiti jasni, kontroverzno je jer su zakon neki videli kao da njime vlada daje sebi mogućnost da ućutka svoje kritičare i opoziciju. Slični zakoni su takođe usvojeni u drugim zemljama kao što je Malezija, Rusija i Vijetnam.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,