N Central domination

Vlada u Singapuru donosi kontroverzni zakon protiv lažnih vesti

Iako su tračevi, glasine i lažne informacije oduvek postojale, u današnjem vremenu i sa današnjom tehnologijom gde se informacije mogu proširiti milionima za nekoliko minuta, događaji u proteklih nekoliko godina ukazali su na to koliko lažne vesti mogu biti opasne. Toliko da je vlada u Singapuru donela zakon protiv lažnih vesti za koji su mnogi smatrali da je kontroverzan.

PCPress.rs Image

Poznat kao Zakon o zaštiti od online lažiranja i manipulacije, ovaj zakon ima za cilj da vladi da moć da brzo reaguje kako bi uklonila postove za koje smatra da su lažni. Prema rečima ministra za unutrašnje poslove i zakonodavstvo Singapura K. Shanmugam-a, ovaj zakon se ne odnosi na davanje moći vladajućoj političkoj stranci, već će se koristiti u slučajevima kada bi čekanje na sudove moglo da dovede do situacije da bude prekasno.

Prema Shanmugam-u, „Ne postoji nikakva dobit bilo kakve vrste uključujući političku dobiti u pokušaju da se dozvoli da se ove laži šire i oštete našu činjeničnu infrastrukturu. To će naškoditi našim institucijama i iskreno, nijedna glavna politička stranka neće imati koristi od toga. To će oštetiti svaku stranku koja želi da se smatra vodećom i kredibilnom. Videli ste šta se dešava u SAD-u i Velikoj Britaniji u kojoj je centar izbačen, a ekstremi imaju koristi.

Pročitajte i:  Američki žalbeni sud odbacuje pravo velikih tehnologija da regulišu onlajn govor

Iako su predloženi benefiti jasni, kontroverzno je jer su zakon neki videli kao da njime vlada daje sebi mogućnost da ućutka svoje kritičare i opoziciju. Slični zakoni su takođe usvojeni u drugim zemljama kao što je Malezija, Rusija i Vijetnam.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,