BIZIT 2022

Vlasnik Megauploada bi mogao da bude izručen Americi

Poznati Internet preduzetnik Kim Dotkom, rođeni Kim Šmitz, zajedno sa još trojicom svojih saradnika (Matias Ortman, Bram van der Kolk i Fin Batato) izgubili su poslednju bitku na novozelandskom sudu i preti im izručenje u SAD. Oni su optuženi za kršenje kopirajta i prevaru i tvrdi se da su deo svetske kriminalne organizacije koja je oštetila vlasnike kopirajta za više od 500 miliona USD. U tužbi se navodi da su preko svog nekadašnjega sajta, Megaupload, koji je FBI ugasio 19. januara 2012. godine, omogućili milionima ljudi da preuzimaju digitalne sadržaje bez dozvole njihovih vlasnika.

Optužena četvorka je tokom celog suđenja konstantno odbijala sve optužbe tvrdeći da oni nisu podsticali ljude da dele nelegalni sadržaj, kao i da nisu imali uvid u to šta njihovi korisnici dele, pa prema tome ne mogu biti odgovorni za to.

S obzirom da postoji sudska odluka koja dozvoljava izručenje ove četvorice optuženih, sada je na Ministru pravde Novog Zelanda, Edru Litlu, da odluči da li će oni zaista biti poslati u SAD. Advokat Kima Dotkoma, Ira Rotken, najavila je da ovo nije kraj borbe. S obzirom da je odluka doneta na Državnom sudu, postoji još jedna viša instanca (Vrhovni sud) na kojoj bi ona mogla da se opovrgne. Na ranijem suđenju, Državni sud se složio sa odbranom da izručenje ne može da bude izvršeno na osnovu navodnog kršenja autorskih prava, jer “online objavljivanje autoskih zaštićenih dela nije krivično delo na Novom Zelandu”. U ponovljenom suđenju, pored kršenja autorskih prava uključena je i optužba za prevaru, što po novozelandskom zakonu spada u red krivičnih dela.

Inače, najnovija presuda ne određuje da li su optuženi zaista krivi ili nevini, samo obezbeđuje osnovu da mogu biti poslati u SAD gde bi se suočili sa optužbama.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,