VMWare

Vojadžer na ivici sunčevog sistema

Više od trideset godina nakon što su napustile Zemlju, dve sonde Vojadžer svemirske agencija NASA nalaze se na ivici sunčevog sistema. A svakog dana naučnicima šalju neverovatne poruke koje se mogu sažete u jednoj rečenici: „Očekujte neočekivano.“

„Vojadžer 1 i 2 su nenadmašni u novim otkrićima“, izjavio je Ed Stoun s Instituta za tehnologiju u Pasadeni. NASA je održala brifing dvadeset osmog aprila kako bi otkrila šta su Vojadžeri postigli i šta ih očekuje dok se spremaju da uđu u međuzvezdani prostor na ivici sunčevog sistema. Avantura je počela krajem sedamdesetih godina kad su sonde iskoristile retku konstelaciju udaljenih planeta. Vojadžer 1 posetio je Jupiter i Saturn, dok je Vojadžer 2 obišao Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Vojadžer 2 je jedina interplanetarna sonda koja je obletela Uran i Neptun.

Kad su ga pritisli da navede glavna otkrića, Stoun je oklevao zato što mu je bilo teško da se odluči u mnoštvu novih saznanja. Njegov spisak uključio je otkriće vulkana na Jupiterovom mesecu Io, dokaz o postojanju okeana ispod zaleđene površine Jupiterovog meseca Evropa, nagoveštaje o metanskoj kiši na Saturnovom mesecu Titan, neverovatno krive magnetne polove na Uranu i Neptunu, ledene gejzire na Neptunovom mesecu Triton, planetarne vetrove koji duvaju sve brže kako se udaljavaju od Sunca. „Sva ta otkrića promenila su naš način razmišljanja o drugim planetama“, istakao je Stoun.

Pročitajte i:  Curiosity: Osam godina u potrazi za životom na Marsu

Vojadžer 1 je 1980. iskoristio Saturnovu gravitaciju da, kao iz praćke, izleti iz sunčevog sistema. Vojadžer 2 dobio je sličnu pomoć od Neptuna 1980. Obe sonde otisnule su se u ništavilo. Ali otkrića su nastavila da se nižu.

Stoun je počeo objašnjavanje poređenjem sa sudoperom. „Odvrnite slavinu. Mesto na koje voda udara u sudoperu je sunce, a tanak sloj vode koji se razliva od te tačke je solarni vetar. Primetićete da sunce pravi ’mehur’ oko sebe.“ Takav mehur zaista postoji i astronomi ga nazivaju heliosfera. Napravljena od solarne plazme i magnetnih polja, heliosfera je tri puta šira od Plutonove orbite. Svaka planeta, asteroid, svemirska letilica i oblik života koji pripada našem sunčevom sistemu nalazi se unutar tog ogromnog mehura.

Vojadžeri pokušavaju da izađu izvan mehura. Stoun nastavlja: „Kako se voda, odnosno solarni vetar, prostire, postaje sve tanji i ima manju silinu. Iznenada se stvara turbulentni prsten. “ Taj spoljni prsten naziva se linijom terminalnog šoka i to je mesto na kojem se Vojadžeri trenutno nalaze.

Pročitajte i:  NASA: Prva žena na Mesecu

Niko ne zna koliko još Vojadžeri moraju da putuju da bi „izleteli“ u međuzvezdani prostor, mada se procenjuje da će se to dogoditi u narednih pet godina. Ima dovoljno goriva za ostatak putovanja. Oba Vojadžera imaju radioaktivno punjenje, te će najvažniji sistemi raditi bar do 2020. godine. A posle toga će postati „naš tihi ambasador zvezdama“.

Svaka sonda je opremljena čuvenim zlatnim pločama na kojima se nalaze sto osamnaest fotografija Zemlje, devedeset minuta najbolje muzike na svetu, audio-zapis pod naslovom „Zvuci Zemlje“ (sa svim zvucima od klopotanja preko psećeg laveža do urlanja prilikom poletanja letilice Saturn 5), pozdravi na pedeset pet ljudskih jezika i na jeziku kitova, moždanim talasima mlade zaljubljene žene i pozdravom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Te ploče sastavljene su kao poruka u slučaju da Vojadžeri naiđu na vanzemaljske civilizacije. „Za milijardu godina, kad se sve na Zemlji bude pretvorilo u prah, kad se kontinenti budu nepropoznatljivo promenili, a naša vrste postane ili neverovatno promenjena ili iščezla, ploče s Vojadžera će govoriti o nama“, naveli su sastavljači ploča.

Pročitajte i:  Helikopter agencije NASA uskoro na Marsu

Većina misli da je veoma mala mogućnost da vanzemaljci pronađu zlatne ploče. Vojadžeri će tek za približno četrdeset hiljada godina doći nadomak neke druge zvezde i veoma su male šanse da ostvare ikakav kontakt pod takvim uslovima. S druge strane, kolike su bile šanse da se rasa primata razvije u svesna bića koja će napraviti svemirske letilice i poslati zvuk psećeg laveža u kosmos? Očekujte neočekivano.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
PC Press- digitalizacija zdravstva

Tagovi: , , , ,