BIZIT 2022

Vojadžer na ivici sunčevog sistema

PCPress.rs ImageViše od trideset godina nakon što su napustile Zemlju, dve sonde Vojadžer svemirske agencija NASA nalaze se na ivici sunčevog sistema. A svakog dana naučnicima šalju neverovatne poruke koje se mogu sažete u jednoj rečenici: „Očekujte neočekivano.“

„Vojadžer 1 i 2 su nenadmašni u novim otkrićima“, izjavio je Ed Stoun s Instituta za tehnologiju u Pasadeni. NASA je održala brifing dvadeset osmog aprila kako bi otkrila šta su Vojadžeri postigli i šta ih očekuje dok se spremaju da uđu u međuzvezdani prostor na ivici sunčevog sistema. Avantura je počela krajem sedamdesetih godina kad su sonde iskoristile retku konstelaciju udaljenih planeta. Vojadžer 1 posetio je Jupiter i Saturn, dok je Vojadžer 2 obišao Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Vojadžer 2 je jedina interplanetarna sonda koja je obletela Uran i Neptun.

Kad su ga pritisli da navede glavna otkrića, Stoun je oklevao zato što mu je bilo teško da se odluči u mnoštvu novih saznanja. Njegov spisak uključio je otkriće vulkana na Jupiterovom mesecu Io, dokaz o postojanju okeana ispod zaleđene površine Jupiterovog meseca Evropa, nagoveštaje o metanskoj kiši na Saturnovom mesecu Titan, neverovatno krive magnetne polove na Uranu i Neptunu, ledene gejzire na Neptunovom mesecu Triton, planetarne vetrove koji duvaju sve brže kako se udaljavaju od Sunca. „Sva ta otkrića promenila su naš način razmišljanja o drugim planetama“, istakao je Stoun.

Pročitajte i:  Što niko pre nije video: Stižu nove slike svemira

Vojadžer 1 je 1980. iskoristio Saturnovu gravitaciju da, kao iz praćke, izleti iz sunčevog sistema. Vojadžer 2 dobio je sličnu pomoć od Neptuna 1980. Obe sonde otisnule su se u ništavilo. Ali otkrića su nastavila da se nižu.

Stoun je počeo objašnjavanje poređenjem sa sudoperom. „Odvrnite slavinu. Mesto na koje voda udara u sudoperu je sunce, a tanak sloj vode koji se razliva od te tačke je solarni vetar. Primetićete da sunce pravi ’mehur’ oko sebe.“ Takav mehur zaista postoji i astronomi ga nazivaju heliosfera. Napravljena od solarne plazme i magnetnih polja, heliosfera je tri puta šira od Plutonove orbite. Svaka planeta, asteroid, svemirska letilica i oblik života koji pripada našem sunčevom sistemu nalazi se unutar tog ogromnog mehura.

Vojadžeri pokušavaju da izađu izvan mehura. Stoun nastavlja: „Kako se voda, odnosno solarni vetar, prostire, postaje sve tanji i ima manju silinu. Iznenada se stvara turbulentni prsten. “ Taj spoljni prsten naziva se linijom terminalnog šoka i to je mesto na kojem se Vojadžeri trenutno nalaze.

Pročitajte i:  NASA i potraga za životom na Marsu

Niko ne zna koliko još Vojadžeri moraju da putuju da bi „izleteli“ u međuzvezdani prostor, mada se procenjuje da će se to dogoditi u narednih pet godina. Ima dovoljno goriva za ostatak putovanja. Oba Vojadžera imaju radioaktivno punjenje, te će najvažniji sistemi raditi bar do 2020. godine. A posle toga će postati „naš tihi ambasador zvezdama“.

Svaka sonda je opremljena čuvenim zlatnim pločama na kojima se nalaze sto osamnaest fotografija Zemlje, devedeset minuta najbolje muzike na svetu, audio-zapis pod naslovom „Zvuci Zemlje“ (sa svim zvucima od klopotanja preko psećeg laveža do urlanja prilikom poletanja letilice Saturn 5), pozdravi na pedeset pet ljudskih jezika i na jeziku kitova, moždanim talasima mlade zaljubljene žene i pozdravom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Te ploče sastavljene su kao poruka u slučaju da Vojadžeri naiđu na vanzemaljske civilizacije. „Za milijardu godina, kad se sve na Zemlji bude pretvorilo u prah, kad se kontinenti budu nepropoznatljivo promenili, a naša vrste postane ili neverovatno promenjena ili iščezla, ploče s Vojadžera će govoriti o nama“, naveli su sastavljači ploča.

Pročitajte i:  Artemis I otkazan ponovo zbog oluje

Većina misli da je veoma mala mogućnost da vanzemaljci pronađu zlatne ploče. Vojadžeri će tek za približno četrdeset hiljada godina doći nadomak neke druge zvezde i veoma su male šanse da ostvare ikakav kontakt pod takvim uslovima. S druge strane, kolike su bile šanse da se rasa primata razvije u svesna bića koja će napraviti svemirske letilice i poslati zvuk psećeg laveža u kosmos? Očekujte neočekivano.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,