BIZIT 2022

Volkswagen će koristiti kvantni kompjuter za optimizovanje saobraćaja

Volkswagen, uz pomoć kompanije D-Wave, želi da iskoristi neslućenu snagu i potencijal kvantnih računara, kako bi razvio saobraćajni sistem koji bi unapredio proces transporta i usluge svih oblika javnog prevoza, od taksija do autobusa. Ne samo da bi gužvi na ulicama bilo manje, već bi ova inicijativa mogla drastično da redukuje vreme čekanja na vozila javnog saobraćaja.

PCPress.rs Image

Prema navodima nemačkog proizvođača, kvantni sistem će zameniti aktuelne modele koji su kreirani od strane konvencionalnih superkompjutera. Verovali ili ne, postoji toliko parametara o kojima treba voditi računa, da to stavlja na ozbiljnu probu i najsnažnije superkompjutere današnjice, posebno zbog ogromne količine podataka u realnom vremenu. Njih je potrebno što pre obraditi, i zapravo mnoge informacije su beskorisne ukoliko se ne obrade smesta i pošalje povratna informacija na lice mesta kako bi se reagovalo na različite saobraćajne situacije.

Stoga ne čudi želja kompanije Volkswagen da upotrebi kvantne računare, budući da su oni upravo u tom smislu “na svom terenu”. Kvantni algoritam je u stanju da procesira i optimizuje informacije daleko većom brzinom. Prema navodima kompanije, rezultat će biti bolji saobraćaj i bolji putevi. Takođe, razvoj ovakvog algoritma bi bio potencijalno veoma važan za budućnost, kada se očekuje uvođenje velikog broja autonomnih vozila na ulice gradova, te bi se oni mogli oslanjati na ovakve algoritme kako bi se saobraćajne gužve svele na minimum i uvek birale najbrže rute koje će dovesti do cilja.

Pročitajte i:  Stiže kvantni kriminal - evo kako IBM planira da nas spasi

Za sada, ipak, ovo su i dalje konceptualni planovi. Volkswagen je predstavio koncept na WebSummit skupu u Lisabonu, predstavljajući ga kao komercijalni projekat koja bi mogao biti prodavan gradovima, odnosno gradskim vlastima širom Evrope. Takođe, navodi se da će algoritam biti testiran u Barseloni, gde već postoji adekvatna baza podataka. Kako se ističe, model može biti skaliran na grad bilo koje veličine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,