ePlaneta

Volkswagen integriše ChatGPT u svoje modele automobila

ChatGPT je sada dostupan u mnogim Volkswagen modelima, uključujući sve vozila iz električne ID porodice, novi Golf, Tiguan i Passat. Ova integracija je trenutno dostupna samo u Evropi, dok će Severna Amerika uskoro biti obuhvaćena.

PCPress.rs Image

Šta to znači za vozače?

ChatGPT je integrisan u Volkswagenov vlastiti glasovni asistent IDA kako bi poboljšao uslugu i dodao više funkcija, slično kao što Apple radi sa svojom saradnjom sa OpenAI platformom. To znači da korisnici mogu bolje komunicirati sa vozilom koristeći prirodni jezik, omogućavajući asistentu da “odgovara na pitanja o raznim temama.” IDA je već mogla da upravlja glasovno kontrolisanim podešavanjima klime i navigacijom, ali dodatak ChatGPT-a bi trebalo da učini sve funkcije još glatkijim.

Volkswagen takođe navodi da ažurirani glasovni asistent može pružiti informacije o turističkim atrakcijama, izveštavati o fudbalskim utakmicama i pomagati u rešavanju matematičkih problema. Dakle, sve one stvari za koje se koristi redovni ChatGPT, samo u automobilu. Volkswagen ističe da vozači neće morati da skreću pogled sa puta dok koriste ovu uslugu.

Pročitajte i:  OpenAI planira blokadu pristupa ChatGPT-u u Kini

Privatnost i funkcionalnosti

Što se tiče privatnosti, kompanija navodi da se upit šalje u cloud samo ako IDA ne može da ga obradi, slično kao što funkcioniše Apple Intelligence. Upit se šalje anonimno kako ChatGPT ne bi dobio podatke o vašem vozilu. Takođe, može se u potpunosti deaktivirati putem podešavanja u Volkswagen aplikaciji.

Isprobali smo ovu funkciju pre nekoliko meseci na CES-u i ostali pomalo zbunjeni, ali i intrigirani. Sistem nije dodao mnogo celokupnom iskustvu vožnje, ali bi mogao biti odličan alat za putnike. Ispričao nam je simpatičnu priču o dinosaurusu, ali se borio sa ažuriranim upitima kao što su rezultati košarkaških utakmica. Ukratko, trebalo bi da zabavi decu tokom putovanja.

Integracija ChatGPT-a stiže u SAD sa modelima iz 2025. godine, a globalno lansiranje će uslediti ubrzo nakon toga. Sistem je dostupan i na jezicima osim engleskog, što je uvek prijatno iznenađenje. Sistem može da rukuje španskim, češkim i nemačkim jezikom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *