Top50 Glas publike

Volkswagen prelazi na proizvodnju električnih vozila

Volkswagen AG će iskoristiti se svoje resurse kako bi proizveo električna kola i udaljiće se od proizvodnje motora koja koriste dizelna goriva. Na veče izložbe automobila u Frakfurtsku, izvršni direktor Matthias Muller je najavio da će napraviti 300 električnih automobila za 12 različitih brendova. Auto gigant je rekao da će investirati 20 milijardi evra u pravljenje automobila i još 50 milijardi evra na baterije za automobile.

PCPress.rs Image

 

Volkswagenovi planovi su jako ambiciozni i reflektuju činjenicu da je lažirao 11 miliona dizel automobila koja su bila na testu o emisiji CO2 gasova koji je pao zato što je emisija bila iznad dozvoljene (Volkswagen Emission Scandal). Pre skandala, nemački proizvođač automobila je oklevao kada se radi o električnim vozilima zbog cene i ograničenog opsega. Dizel je bio lakši izbor, zato što emituje 50% manje štetnih  gasova. Muller je rekao 11. septembra 2017. godine da je dizel ključni deo strategije kompanije. Tako je i Kina za vikend postala još jedna zemlja koja ima nameru da zabrani prodaju i proizvodnju vozila koja koriste fosilna goriva. SAD i Francuska su takođe donele zakone u vezi ograničenja vozila koja koriste fosilna goriva i počeće da važe od 2040.

Pročitajte i:  Musk više neće prodavati Tesline akcije

Volkswagen hoće da se takmiči sa svojom konkurencijom poput Audi-ja, Porsche-a, i Skode, a cilj je da se sustigne Tesla Inc. VW, Damlere i BMW AG ubrzavaju svoje planove kada se radi o električnim vozilima kako bi umanjili lošu prodaju dizel vozila zbog VW skandala. Do 2025, VW cilja da ima 50 električnih vozila i trideset hibridnih vozila, sa ciljem da prodaju tri miliona električnih vozila do 2030 godine. Što se tiče ekonomskog cilja to će im poboljšati infrastrukturu, spustiti cene i ubrzati prodaju.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,