TrendMicro

VR tura kroz Hirošimu pre i posle atomske bombe

Juče je bila godišnjica američkog napada atomskom bombom na Hirošimu 1945. godine, kada je poginulo više od 140.000 ljudi. Taj tragičan trenutak u istoriji ljudske civilizacije ne sme da se zaboravi, a tim japanskih učenika razvio je model u virtuelnoj realnosti koji na jedan potpuno novi način pokazuje užase razaranja koje je doživeo ovaj grad.

PCPress.rs Image

Projekat je trajao dve godine, a VR svet su razvili učenici Fukuyama tehničke srednje škole (Fukuyama Technical High School) iz gradića stotinak kilometara istočno od Hirošime. VR okruženje smešta posetioce pored Motoyasy reke u Hirošimi, omogućavajući im da kroz HTC Vive kacigu pogledaju kako su izgledale zgrade i okolina tokom 1945. godine. Kao osnovu za izradu VR sveta poslužile su im stare fotografije lokacija pre bombardovanja, kao i višestruki obilasci lokacije. Nastavnik koji je vodio projekat rekao je da su od starijih ljudi koji su preživeli napad, dobili potvrdu o realno urađenom VR modelu,  koji su se nakon virtuelne šetnje osećali veoma nostalgično.

Ovo je još jedan primer primene virtuelne realnosti. Sve češće ona se upotrebljava i u ozbiljnim projektima. Pored ovog projekta, najavljene su i druge interesantne primene. Na primer, Nacionalni park Jelouston želi da na ovaj način informiše posetioce o opasnosti od napada medveda, Muzej Ane Frank je napravio virtuelnu turu kroz kuću u kojoj je ona boravila, postoji aplikacija koja kroz VR simulira rođenje deteta kako bi se budući roditelji što bolje pripremili za taj događaj…

Izvor: Cnet

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,