Top50 Glas publike

Vreća za spavanje i zdraviji san u svemiru

Uslov za astronaute je i odličan vid, ali prilike u kosmosu utiču na ovo čulo, pa se na Zemlju često vraćaju s oštećenjima.

PCPress.rs Image

Zbog toga im je potreban zdraviji san, ili preciznije – normalni uslovi za spavanje. Nova vreća bi u tome mogla da pomogne, a razvili su je medicinski eksperti. Ovo pomagalo za spavanje rešava problem zbog kojeg se telesne tečnosti sakupljaju u nogama astronauta, a napuštaju glavu, što utiče na organe vida.

Više od polovine astronauta agencije NASA, koji su na Internacionalnoj svemirskoj stanici proveli više od šest meseci, su razvili oštećenja vida. Duži periodi u kosmosu bi problem još više pogoršali, posebno kada dođe red na duga putovanja do Marsa. Astronauti bi na kraju potpuno ostali bez vida, što bi misije učinilo nemogućim.

Tokom spavanje se tečnost sakuplja u glavi, bar dok smo na Zemlji, ali se zahvaljujući gravitaciji pravilno raspoređuje odmah nakon buđenja. U bestežinskom stanju je drugačije, budući da tečnost ostaje u predelu glave i pravi pritisak na očne jabučice.

Pročitajte i:  Zašto Elon Musk svoje vreme posvećuje Twitteru a ne misiji na Marsu?

PCPress.rs Image

Nova vreća bi taj problem mogla da izbriše, budući da u svom sastavu ima uređaj koji poput usisivača povlači tečnost ka stopalima onoga koji spava. Time bi mogao da se eliminiše najozbiljniji medicinski problem koji je otkriven u poslednjih deset godina, a u okviru različitih svemirskih programa.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,