Vreme za budućnost je sada – Sinergija 17 završena Biznis danom

Najznačajnija regionalna konferencija, Sinergija 17, završena je tradicionalnim Biznis danom i panelom na temu “Četvrta industrijska revolucija“.Sa ciljem unapređenja dijaloga među ključnim donosiocima odluka važnih za ICT industriju i razvoj privrede, uprave i obrazovanja u zemlji, panel je skrenuo pažnju na zahteve koje digitalno doba postavlja svim industrijama i poslovnim procesima, a koji se ogledaju u potrebi za inteligentnim povezivanjem pružaoca i korisnika usluga. Učesnici panela bili su: Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije, Milan Simić, CIO Telekom Srbija, Nikola Božinović, CEO Frame i Željko Vujinović, generalni direktor Microsofta u Srbiji.  Svi učesnici su se složili da je brzina ključna za hvatanje koraka sa digitalnom budućnošću.

PCPress.rs Image

Panelu je prethodilo obraćanje specijalnih gostiju konferencije, Nj.E. Kajla Skata (Kyle Scott), ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Tatjane Matić, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i predstavljanje uspešnih primera prakse lokalnih kompanija i organizacija, čije poslovanje se zasniva na primeni najnovijih tehnoloških rešenja.

Pročitajte i:  Val Kilmer: Kad deepfake priskoči u pomoć

„Sveobuhvatno razumevanje našeg okruženja jasno postavlja digitalnu transformaciju, ne samo  kao neophodnost, već i kao našu jedinu realnost. Ključni parametri četvrte industrijske revolucije su kolaboracija, personalizacija i monetizacija i samo brzinom i agilnošću možemo ostvariti ove principe na najefikasniji način.  Verujem da ćemo već naredne godine, na Sinergiji 18 imati još više primera uspešnih digitalnih transformacija u javno-privatnom sektoru“, rekao je Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

PCPress.rs Image

Centralno predavanje Biznis dana, proslavljenog IT stručnjaka Džejmsa Vitakera, upravo je ponudilo vrlo realan scenario budućnosti kao i poruke kako da na najbolji način budemo njen deo.  U viziji koju je podelio sa prisutnima, Vitaker je istakao da će svi problemi biti lakše rešeni ukoliko ih prevedemo u podatke koje možemo analizirati adekvatnom upotrebom cloud tehnologije, dostupnih uređaja, hardvera, IoT (Internet of things), mašinskog učenja, veštačke inteligencije i kreativnijim pristupom korisnika savremenim tehnologijama.

PCPress.rs Image

Jedan od najzanimljivijih događaja bila je i demonstracija proširene realnosti, kao primera promena koje donosi četvrta industrijska revolucija. Microsoft Srbija tim, Inside Maps i Digital Mind predstavili su publici Sinergije potencijale praktične upotrebe HoloLensa u oblastima obrazovanja, kulture i građevinske industrije.  Prisutni su na zabavan način imali priliku da se kroz svet holograma uvere koliko tehnološka revolucija menja način življenja, učenja, poslovanja i formiranja odnosa u društvu.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,