N Central domination

Vrh bubice

Sennheiser je osmislio prve intuitivne, kompaktne i mobilne slušalice s binauralnim mikrofonima: oslušnimo AMBEO SMART HEADSET

PCPress.rs ImageJedan od najpoznatijih svetskih proizvođača slušalica Sennheiser kreirao je revolucionarne in‑ear slušalice s mikrofonima koje je nazvao AMBEO SMART HEADSET. Reč „AMBEO“ u nazivu označava da se radi o uređaju koji je sposoban da u potpunosti prenese ambijentalni zvuk, čineći tako ove slušalice odličnim izborom za upotrebu u raznim VR i AR okruženjima. Slušalice imaju binauralni sistem mikrofona, što doslovno znači „slušanje s dva uha“. Dakle, konačno smo dočekali proizvod sposoban da oponaša način na koji prirodno čujemo zvukove.

Neobično‑običan dizajn

Pre nego što se detaljnije pozabavimo Sennheiser AMBEO SMART HEADSET slušalicama, moramo da naglasimo kako nam je na test stigao pretprodukcijski primerak. Novinari su videli prvi put slušalice na CES‑u 2017, a krajem aprila podeljeni su na testiranje prvi primerci. Početak prodaje očekuje se u septembru, odmah nakon IFA sajma u Berlinu, na kojem će biti njihovo zvanično predstavljanje javnosti.

Za sada je proizveden samo model slušalica namenjen iPhone i iPad uređajima, s lightning konektorom, a najavljeno je da će se u prodaji naći dve varijante – postojeća i sa USB Type‑C konektorom (koja je još uvek u fazi internog testiranja).

PCPress.rs ImageNa prvi pogled Sennheiser AMBEO SMART HEADSET slušalice izgledaju prilično obično. Bele in‑ear slušalice s fleksibilnim nosačima koji se stavljaju oko ušnih školjki dizajnirane su tako da lepo naležu u ušni kanal. Na kablu desne slušalice, postavljen vrlo blizu usta, nalazi se mikrofon koji služi za klasične telefonske pozive. Nešto niže na kablu nalazi se naizgled standardni kontrolni centar s tasterima za aktiviranje snimanja, kontrolu reprodukcije i podešavanje jačine zvuka.

Sa spoljne strane samih slušalica postavljene su metalne mrežice, koje nisu tu samo zbog estetike. Ispod njih se kriju već pomenuti binauralni mikrofoni, tako da se sistem sastoji iz dve slušalice, tri mikrofona i kontrolnog centra.

Okružujući zvuk

Kako ljudi čuju i stvaraju zvučnu sliku prostora oko sebe? Naše uši su razdvojene i nalaze se u različitom položaju u odnosu na izvore zvuka. Upravo ta razlika, zbog koje levim i desnim uhom različito čujemo jedan izvor zvuka, omogućava nam da ga lociramo u 3D prostoru koji nas okružuje. Mikrofoni, čak i u stereo‑varijanti, zvuk primaju samo na jednoj poziciji, koja je pri tome različita od pozicije naših ušiju. To je glavni razlog zašto snimljeni zvuk nikad ne može da bude verno reprodukovan kao kada ga direktno slušamo.

Izrečena tvrdnja je važila do sada. Binauralni mikrofoni na Sennheiser AMBEO SMART HEADSET slušalicama postavljeni su tačno ispred ušiju, čime je obezbeđena maksimalna vernost snimljenog zvuka, jer se on „hvata“ na pozicijama kao kada ga direktno slušamo. U slušalicama su ugrađeni omnidirekcioni mikrofoni koji snimaju zvuk iz čitavog okruženja, pa neće biti prigušenih i nejasnih tonova kao kod usmerenih i standardnih mikrofona. Na taj način, zbog suptilnih razlika u tajmingu i jačini snimljenog zvuka, moguće je jasno odrediti poziciju njegovog izvora u prostoru. Upotreba ovih slušalica stavlja korisnika u sam centar zbivanja, kao da se nalazi tačno na lokaciji na kojoj je zvuk snimljen. Time se ovi mikrofoni (i slušalice) nameću kao odličan izbor za sve tipove 3D okruženja, bilo da su u pitanju igre ili VR (AR) scene.

Od velike važnosti je jednostavnost njihove upotrebe prilikom snimanja. Slušalice se jednostavno uparuju sa aplikacijama za snimanje na iPhone i iPad uređajima pošto ih one automatski prepoznaju kao eksterni mikrofon, a 3D zvuk se bezbolno ugrađuje u snimljeni video‑materijal. Najbolje je što tako snimljen zvuk može da se bez ikakvih gubitaka čuje na bilo kojim standardnim slušalicama. Okružujući zvuk tako postaje dostupan svuda i svima.

Primenjene tehnologije

Za realistično snimanje zvuka nije dovoljno samo da mikrofoni budu postavljeni na optimalnim mestima. Neophodna je i primena naprednih tehnologija, kojih kod Sennheiser AMBEO SMART HEADSET‑a ima nekoliko. Pomenuli smo ranije kontrolni centar – „kutijicu“ na kojoj se nalaze tasteri za kontrolu slušalica. To je ono što možemo da vidimo. Unutar te kutijice smeštena je napredna elektronika. Sennheiser je tu, u saradnji sa kompanijom Apogee, spakovao Premium A/D konverter, kao i mikrofonsko pretpojačalo, koji su zaslužni za procesiranje zvuka. Korišćena je i SoftLimit tehnologija iz Apogee‑ja, koja služi kao zaštita od distorzije zvuka, ali i za automatsku optimizaciju i normalizaciju jačine zvuka koji stiže u slušalice. Na taj način ne samo da se isporučuje kristalno jasan zvuk već je i on normalizovan na optimalnu jačinu za slušanje.

PCPress.rs ImageOvakva jedinstvena kombinacija slušalica i mikrofona donosi još jednu prednost. Sennheiser je implementirao tehnologiju koja funkcioniše u realnom vremenu i pojačava utisak proširene stvarnosti, dozvoljavajući mešanje virtuelnih i stvarnih zvukova. Tehnologija je nazvana Transparent Hearing, a najlakše ćemo objasniti njeno funkcionisanje na nekom realnom primeru. Recimo da se nalazite u saobraćaju, vozeći bicikl i pri tome slušate muziku sa svog telefona. To je potencijalno veoma opasna situacija, jer muzika zaglušuje sve ostale zvuke i praktično ste zvučno izolovani od okruženja. Može da se desi da prilikom skretanja ne čujete da vam se brzo približava neko vozilo ili da ne čujete bilo koji drugi ambijentalni zvuk koji može da utiče na vašu i tuđu bezbednost u saobraćaju.

Zahvaljujući Transparent Hearing tehnologiji, možete da uz muziku uključite i reprodukciju zvuka iz vašeg okruženja, u jačini koja vama odgovara. Tada će mikrofoni snimati zvuk iz okruženja i procesirati ga u realnom vremenu, u smislu podešavanja njegove jačine, tako da ćete uz muziku moći da čujete i šta se dešava u saobraćaju, ali u obimu koji vama odgovara. Uživaćete u omiljenoj muzici i biti svesni svih zvukova u okruženju, što je funkcionalnost koju druge slušalice ne mogu da ponude.

Konačni utisak

Jasno je da su Sennheiser AMBEO SMART HEADSET slušalice namenjene uređajima više klase, pa će shodno tome biti definisana i cena. U ovom trenutku ne postoje čak ni indicije kolika bi ona mogla da bude, kao što još uvek nisu dostupne ni precizne tehničke specifikacije. Ono što možemo da kažemo na osnovu subjektivnog utiska jeste to da slušalice deluju veoma kvalitetno, da je reprodukcija zvuka odlična, kao i da je da je rezultat snimanja zvuka za klasu iznad onog snimljenog običnim mikrofonom.

Imajući u vidu sve veću popularnost VR uređaja, Sennheiser ovim modelom pogađa tačno u metu jer obezbeđuje audio‑ugođaj koji je u skladu s video‑prikazom. Njihova primena nije ograničena samo na to, jer ove slušalice s mikrofonima doprinose realističnosti snimanja zvuka, ma gde se nalazili i šta god da poželite da snimite.

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,