Vršački ZELENDATA data centar će koristiti tečno hlađenje

Svetski trendovi u sferi poslovanja se kreću u pravcu masovnog korišćenja Cloud rešenja. Razlozi su fleksibilnost, sigurnost podataka i pristupačnost. Novi data centri praktično „niču“ iz dana u dan, troše ogromne količine resursa (6% trenutne svetske proizvodnje električne energije) i svojim radom značajno utiču na životnu sredinu.

PCPress.rs Image

Kompaniije E-Smart Systems i HiTeam su želele nešto drugačije. Prošle godine su započeli projekat sopstvenog data centra (ZELENDATA) koji bi trebalo da odgovori na zahteve tržišta, ali i da zadovolji uslov da što manje narušava našu životnu sredinu. Ono što ZELENDATA Centar zaista izdvaja od drugih je korišćenje revolucionarne „Immersion Cooling“ tehnologije hlađenja serverske opreme.

U specijalno dizajniranim horizontalnim rack-ormarima američke firme Green Revolution Cooling, posebno dizajnirani serveri su potpuno potopljeni u rashladnu tečnost. Pomenuti rashladni medijum ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim.

Gotovo 50% ukupne potrošnje električne energije jednog data centra čini potrošnja sistema za hlađenje. U odnosu na vazduhom hlađene data centre, potrošnja rashladnog sistema u ZELENDATA Centru je smanjena za 90%, odnosno približno za 40% od ukupne potrošnje data centra.

Pročitajte i:  CETIN novi korisnik državnog data centra u Kragujevcu

PCPress.rs Image

Na 400m2 prostora je predviđeno smeštanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25kW, čemu je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova. Smešten u Tehnološkom parku „Vršac“, ZELENDATA Centar je projektovan, struktuiran i administriran prema BISCI i AISI standardima. Cilj je obezbediti infrastrukturu koja će imati manje operativne troškove za potrebe servisa i aplikacija, kao i za potrebe budućih korisnika data centra. O kvalitetu života i vazduha koji udišemo u poslednje vreme ne mora se puno pričati, tu je sve poprilično jasno. Ovo je prilika da se odgovorne kompanije i pojedinci pridruže u akciji u prvom zelenom data centru u Srbiji.

ZELENDATA data centar biće pušten u rad 12. februara, tačno u 12 časova u Naučno-tehnološkom parku u Vršcu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,