Top50 Glas publike

Vršački ZELENDATA data centar će koristiti tečno hlađenje

Svetski trendovi u sferi poslovanja se kreću u pravcu masovnog korišćenja Cloud rešenja. Razlozi su fleksibilnost, sigurnost podataka i pristupačnost. Novi data centri praktično „niču“ iz dana u dan, troše ogromne količine resursa (6% trenutne svetske proizvodnje električne energije) i svojim radom značajno utiču na životnu sredinu.

PCPress.rs Image

Kompaniije E-Smart Systems i HiTeam su želele nešto drugačije. Prošle godine su započeli projekat sopstvenog data centra (ZELENDATA) koji bi trebalo da odgovori na zahteve tržišta, ali i da zadovolji uslov da što manje narušava našu životnu sredinu. Ono što ZELENDATA Centar zaista izdvaja od drugih je korišćenje revolucionarne „Immersion Cooling“ tehnologije hlađenja serverske opreme.

U specijalno dizajniranim horizontalnim rack-ormarima američke firme Green Revolution Cooling, posebno dizajnirani serveri su potpuno potopljeni u rashladnu tečnost. Pomenuti rashladni medijum ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim.

Gotovo 50% ukupne potrošnje električne energije jednog data centra čini potrošnja sistema za hlađenje. U odnosu na vazduhom hlađene data centre, potrošnja rashladnog sistema u ZELENDATA Centru je smanjena za 90%, odnosno približno za 40% od ukupne potrošnje data centra.

Pročitajte i:  Rittal kontejnerski data centri sa Blue e+ tehnologijom hlađenja: Blue e+ cool tim iz snova

PCPress.rs Image

Na 400m2 prostora je predviđeno smeštanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25kW, čemu je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova. Smešten u Tehnološkom parku „Vršac“, ZELENDATA Centar je projektovan, struktuiran i administriran prema BISCI i AISI standardima. Cilj je obezbediti infrastrukturu koja će imati manje operativne troškove za potrebe servisa i aplikacija, kao i za potrebe budućih korisnika data centra. O kvalitetu života i vazduha koji udišemo u poslednje vreme ne mora se puno pričati, tu je sve poprilično jasno. Ovo je prilika da se odgovorne kompanije i pojedinci pridruže u akciji u prvom zelenom data centru u Srbiji.

ZELENDATA data centar biće pušten u rad 12. februara, tačno u 12 časova u Naučno-tehnološkom parku u Vršcu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,