Top50 Glas publike

VW prototip punjača sam prilazi električnim vozilima na parkingu

Iako je Tesla najpoznatiji proizvođač električnih automobila i druge velike automobilske kompanije polažu velike nade u elektrifikaciju vozila. A da bi privukli kupce, svaka kompanija mora da se na neki način istakne i razlikuje od konkurencije. Volkswagen je svoju jedinstvenost pokušao da iskaže kroz električne punjače. Oni su kreirali prototip mobilnog električnog punjača koji je sposoban da samostalno dođe do vozila i obezbedi 50 kW energije na njegov zahtev. Ovi punjači možda nisu dovoljni da u potpunosti napune baterije većine električnih vozila, ali će obezbediti dovoljno energije za nastavak puta ili odlazak kući.

PCPress.rs Image

Mobilni punjači su opremljeni laserskim skenerima, kamerama i ultraljubičastim senzorima koje koriste za navigaciju kroz parking kako bi došli do automobila kome je potrebno punjenje. Na jednom parkingu ili u jednoj garaži može simultano da se koristi više ovakvih punjača.

VW još uvek nije odlučio kada bi ovi robotski punjači mogli da se pojave na ulicama (parkinzima). Taj datum zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je i prepoznavanje i upotreba različitih portova za punjenje. Jedan od glavnih preduslova za uspeh je da mogu da pune različite marke električnih vozila, a ne samo VW. U svakom slučaju, tehnologija je veoma interesantna i ne vidimo zašto ne bi zaživela u budućnosti. Broj električnih vozila je u stalnom porastu, a potpuno je nerealno da očekujemo da će u skorije vreme sva parking mesta imati obezbeđene električne punjače.

Pročitajte i:  Tesla naručuje veliku količinu self-driving čipova nove generacije

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,