BIZIT 2022

WannaCry heroj se suočava sa još optužbi

Pošast zvana WannaCry ransomware, koja je u maju 2017. godine pogodila hiljade računara, uključujući i 16 bolnica u Velikoj Britaniji, od žrtava je zahtevala uplatu od 300 dolara u Bitkoinima, a kako bi ove povratile svoje podatke.

PCPress.rs Image

Kolaps koji je nastao na taj način onemogućio je funkcionisanje bolnica, jer niko nije mogao da pristupi podacima i kartonima bolesnika. Registrovano je preko 200 hiljada zaraženih računara, a u preko 150 zemalja. Zemlje sa najviše zaraženih bile su Rusija, Velika Britanija i Španija.

Mladom kompjuterskom ekspertu koji je zaustavio WannaCry napad u avgustu 2017. godine zaprećeno je zatvorskom kaznom, a pod optužbom da je pomogao u pravljenju virusa Trojan Kronos, koji je navodno ciljano napadao bankovne račune. Marcus Hutchins se tako našao u situaciji u kojoj bi mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Tako je 2017. uhapšen u Las Vegasu, te optužen za šest slučajeva proizvodnje, širenja, te održavanja virusa Trojan Kronos u periodu između jula 2014. i jula 2015. godine. Navodi se da je napravio Kronos virus, te prepustio neimenovanoj osobi da ga preko online kanala proda za 2.000 dolara.

Pročitajte i:  Procenat tinejdžera koji kažu da su „skoro stalno“ na društvenim mrežama se udvostručio

PCPress.rs Image

Hutchins se danas suočava sa još četiri nove optužbe, a koje su u vezi sa kreiranjem pomenutog malvera, budući da FBI tvrdi da je lagao u vezi sa kreiranjem Kronos-a, te da je sarađivao sa drugima kako bi se ovaj malver promovisao, a pre svega na YouTube platformi. Naime, tvrdi se da su se Hutchins i osoba koja sebe naziva “VinnyK” pojavili u YouTube videu iz 2014. godine, a kako bi objasnili kako Kronos funkcioniše. Pored toga se došlo i do dokaza da je optuženi učestvovao u kreiranju UPAS Kit-a 2012. godine, koji je takođe korišćen za krađu ličnih podataka, što dodatno otežava slučaj.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,