BIZIT 2022

WannaCry heroj: Suđenje zbog zaustavljanja malvera

Pošast zvana WannaCry, koja je u maju 2017. godine pogodila na hiljade računara, uključujući i 16 bolnica u Velikoj Britaniji, od žrtava je tražila uplatu od 300 dolara u Bitkoinima, a kako bi povratile svoje podatke. Kolaps koji je nastao tom prilikom onemogućio je funkcionisanje bolnica, jer nije bilo moguće da se pristupi podacima i kartonima bolesnika. Registrovano je preko 200 hiljada zaraženih računara, a u preko 150 zemalja. Države sa najviše zaraženih uređaja bile su Rusija, Velika Britanija i Španija.

PCPress.rs Image

Mladom kompjuterskom ekspertu Marcusu Hutchinsu, koji je zaustavio WannaCry napad u avgustu 2017. godine, je u junu 2018. zaprećeno zatvorskom kaznom, a pod optužbom da je pomogao u pravljenju virusa Trojan Kronos, koji je navodno ciljano napadao bankovne račune. Hutchins se tako našao u situaciji u kojoj je mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Uhapšen je 2017. u Las Vegasu, te optužen za šest slučajeva proizvodnje, širenja, te održavanja virusa Trojan Kronos u periodu između jula 2014. i jula 2015. godine, a tvrdilo se da je ne samo napravio Kronos virus, već i da je prepustio neimenovanoj osobi da ga preko online kanala proda za 2.000 dolara.

Pročitajte i:  Minecraft: Omiljena igra većine hakera

Hutchins se sredinom 2018. godine suočio sa još četiri nove optužbe, a koje su u vezi sa kreiranjem pomenutog trojanca, budući da je FBI tvrdio da je lagao u vezi sa kreiranjem Kronos-a, i da je sarađivao sa drugima kako bi se ovaj malver promovisao, a pre svega preko YouTube kanala. Naime, tvrdilo se da su se Hutchins i osoba koja sebe naziva “VinnyK” pojavili u YouTube videu iz 2014. godine, a kako bi objasnili na koji način Kronos funkcioniše. Pored toga se došlo i do dokaza da je optuženi učestvovao u kreiranju UPAS Kit-a 2012. godine, koji je takođe korišćen za krađu ličnih podataka, što je dodatno otežalo slučaj.

PCPress.rs Image

Poslednji izveštaju ukazuju na to da će Hutchins ipak izbeći zatvorsku kaznu, a nakon što je u aprilu priznao da je odgovoran za kreiranje Kronos trojanca. Tom prilikom je naglasio da svoja znanja više ne koristi u destruktivne svrhe, te dodao da i u budućnosti planira da korisnike štiti od ozbiljnih malver napada. Heroj digitalne zajednice tako je osuđen na samo godinu dana rada pod supervizijom, što će mu omogućiti da odmah nastavi da se bori za bezbednije online okruženje.

Pročitajte i:  Opasne ekstenzije u pregledačima ugrozile milione

Preporučujemo vam da pogledate i naš specijal posvećen Ransomware-u i bezbednosti podataka, koji možete preuzeti sa našeg sajta potpuno besplatno i čitati u PDF formatu!

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,