BIZIT 2022

WannaCry ransomware: Žrtve još uvek plaćaju kako bi povratile podatke

Prošlo je više od dve godine od kako je WannaCry ransomware napravio haos u tehnološkom svetu, pa mnogi pretpostavljaju da je ranjivost koja je omogućavala ove napade već sanirana, ali je to još uvek daleko od realnosti.

PCPress.rs Image

Iako se čini da nisu u centru pažnje kao 2107. godine, ransomware napadi još uvek nisu spremni za povlačenje, te oni koji se bave temom najavljuju da nas u budućnosti čeka još malvera koji se zasnivaju na enkripciji pogođenih fajlova. I pored toga što su napadi iz 2017. naneli štetu koja se meri u milijardama dolara, na stotine hiljada kompjutera širom sveta još uvek je osetljivo na slične napade, a stručnjaci predviđaju da bi tako moglo da ostane još neko vreme.

WannaCry se svetu predstavio 12. maja 2017. godine,  a sigurnosni stručnjaci su za kratko vreme utvrdili razlog zbog kojeg se napadi brzo šire – ranjivost EternalBlue. Situacija nije bila potpuno jasna, budući da su stručnjaci iz Microsoft-a ovu ranjivost sanirali pre nego što su počeli WannaCry napadi. Ipak, iako su iz Microsoft-a izdali zvanično saopštenje o tome da su korisnici bezbedni, WannaCry napadi su se dogodili baš zahvaljujući propustu pod imenom EternalBlue, preko sistemima koji nisu primenili zakrpe.

Pročitajte i:  Microsoft objavio public preview verziju Windows Autopatch-a

Tako neke žrtve WannaCry napada i danas plaćaju kako bi povratile svoje enkriptovane podatke. Plaćanje otkupa nije bilo rešenje ni kada je ozloglašeni ransomeware napao prvi put, ali se tražene sume uplaćuju i danas, što se vidi na osnovu toga što su Bitkoin nalozi koji su u vezi sa napadom i dalje aktivni, pa dok su uplate anonimne, transakcije su otvorene, što znači da svako može da vidi dokaze o tome da napadači i dalje ubiraju plodove svojih malicioznih radnji.

PCPress.rs Image

Iako tražene sume danas plaća tek šačica korisnika, jasno je da WannaCry i dalje izaziva probleme, a oni koji plaćaju traženi otkup izgleda nisu upoznati sa činjenicom da ni oni koji plate ne dobijaju natrag svoje podatke. Problem ukazuje i na to da još uvek postoje korisnici koji nisu primenili zakrpe protiv EternalBlue ranjivosti, što ih čini ranjivim ne samo na WannaCry kampanju, već i na druge malver napade.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,