Top50 Glas publike

Warner Bros. angažuje AI za procenu filmskih scenarija

Warner Bros. je potpisao ugovor sa startapom Cinelytic, i tako dobio pristup algoritmima koji uz pomoć mašinskog učenja predviđaju uspehe filmova. Tako će se algoritmi ubuduće koristiti za procenu scenarija, pa će početak snimanja nekog filma zavisiti upravo od njih.

PCPress.rs Image

Iako veštačka inteligencija mnogima i dalje zvuči zastrašujuće, jasno je da polako ulazi u sve pore poslovanja, pa tako i u kreativnu industriju. Uprkos tome AI još uvek nije sposoban da umetničke odluke donosi samostalno, već služi za analiziranje podataka, te otkrivanje šablona koji ljudskim ekspertima ukazuju na to koji će film biti uspešan, a koji, pak, ne. Tako Holivud polako prihvata mašinsko učenje, a informacije koje se budu dobijale od algoritama bi mogle da promene kreativni proces, budući da bi se filmskim radnicima skretala pažnja na elemente koji bi mogli da povećaju uspeh filma, bar kada je zarada u pitanju.

PCPress.rs Image

Mnogi se već pitaju šta će se dogoditi sa umetnošću kada mašine budu preuzele stvar u svoje ruke, što je opravdano, budući da novi algoritmi, između ostalog, procenjuju i to koji je glumac popularniji kod publike, pa bi zbog toga film moga još više da se udalji od umetnosti, te približi biznisu.

Pročitajte i:  Intel planira da prestane s proizvodnjom nekih komponenti

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,