Top50 Glas publike

WasteShark: Vodeni dron za čistije okeane

WasteShark kompanije RanMarine Technology možda nosi ime koje bi moglo da uplaši one koji strahuju od morskih grabljivica, ali ovaj robot ima daleko plemenitije ciljeve, te vreba jedino komade otpada u urbanim vodama, a kako bi ih sprečio da stignu do okeana.

PCPress.rs Image

Tepaju mu vodeni Wall-e, a zbog toga što može da spreči, ili makar ublaži dalja zagađivanja okeana. Svrstavaju ga u porodicu vodenih dronova, pa već uspešno uklanja otpad iz roterdamske luke u Holandiji. Naučnici procenjuju da se u okeanima trenutno nalazi oko 269.000 tona plastičnog otpada, a koji će, ako se ne ukloni na vreme, svojim raspadanjem zauvek promeniti život u okeanima.

PCPress.rs Image

WasteShark radi uz pomoć baterije koja traje do osam sati, te sadrži senzore koji služe za analizu kvaliteta vode, vremenskih uslova, te promena vodostaja u lukama. Tehnologija za mapiranje sprečava dronove da se sudaraju sa brodovima, a mogu da se kreću i unazad, u slučaju da naiđu na neku prepreku. Pored luke u Holandiji, dronovi su testirani i u Švedskoj, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Americi, te Australiji. Stručnjaci se nadaju da će dron uskoro stići i do Južne Afrike, koja se našla na 11 mestu kada su u pitanju države koje su najgori zagađivači, dok prvo mesto zauzima Kina, a prate je druge azijske države.

Pročitajte i:  Kad ruka kontroliše na stotine dronova

Sprečavanje otpada da iz urbanih voda uopšte stigne do mora i okeana smatra se jednim od osnovnih načina za smanjivanje zagađenja, a, kako tvrde naučnici, WasteShark nudi savršen način da se to sprovede u delo.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,