Waterfall chart u Excel izveštajima

„Vodopad“ (Waterfall chart) je specijalna vrsta Excel grafikona koja pomoću kolona prikazuje promene između zadate početne i krajnje vrednosti, kao i sve pozitivne i negativne doprinose od početka do kraja perioda posmatranja. Ovaj grafikon na slikovit način prezentuje šta se sve dešavalo u određenom periodu, a u njemu se lako uočavaju momenti kada nešto nije bilo u redu sa poslovanjem te je potrebno preduzeti korektivne mere…

Izrada Waterfall grafikona počinje od tabele u kojoj su prikazani vrednost na početku, dobici/gubici, kao i vrednost na kraju. U najvećem broju slučajeve to je tabela u kojoj pratimo prihode ili profit po mesecima u okviru jedne godine.

Hajde da napravimo jedan „Vodopad“ grafikon! Najpre, potrebno je da selektujemo sve podatke u tabeli. Zatim, otiđite na Insert ribon a u njemu izaberite opciju Recommended Charts. U prozoru koji se pojavio na ekranu kliknite na karticu All Charts, te odaberite Waterfall.

PCPress.rs Image

Nakon ove akcije pojaviće se grafikon u radnom listu.

PCPress.rs Image

On izgleda pomalo nezgrapno. Selektujte poslednju kolonu pa iz njenog kontekstnog menija pokrenite opciju Format Data Point. Izaberite opciju Set as total. Na ovaj način poslednja kolona će prikazati ukupnu vrednost prihoda umesto priraštaja.

Pročitajte i:  Excel funkcije VLOOKUP i HLOOKUP
PCPress.rs Image

Za kraj, hajde da izaberemo neki lepši stil prikaza, promenimo naslov, formatiramo prikaz serija, pomerimo legendu na dno…

PCPress.rs Image

Rezultat je slikovit grafikon koji prikazuje početnu vrednost prihoda, uvećanje ili umanjenje, te konačne prihode u zadatom vremenskom periodu.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *