Waymo povlači svoje robotaksije

Novi softver će bolje uzeti u obzir nepokretne objekte.

PCPress.rs Image

Vozilo je bilo prazno i niko nije povređen

Waymo dobrovoljno povlači svoje robotakse. Povlačenje je usledilo nakon što je jedno vozilo udarilo u telefonsku banderu u ulici dok je bilo na putu da pokupi putnika. Vozilo je bilo prazno i niko od prolaznika nije povređen.

Vozilo je prolazilo kroz uličicu sa banderama postavljenim na nivou ulice umesto na ivici trotoara, sa žutom linijom koja pokazuje gde treba voziti. Dok se zaustavljao, udario je u jednu od bandera pri brzini od 12km/h i pretrpeo neka oštećenja, navela je komapanije.

“Nikada nije stigao da nas pokupi”, rekla je Jericka Mitchell, putnica koja je čekala vozilo. Navodno je čula, ali nije videla nesreću.

Kompanija je podnela opoziv Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na autoputevima. Pre toga je ažurirala softver u 672 svoja samovozeća vozila. Ažuriranje je dizajnirano da popravi grešku koja je dodelila nisku ocenu oštećenju banderi i nije uzela u obzir tvrdu ivicu uličice.

Ovo je drugo povlačenje koje je kompanija sprovela

Prvo povlačenje se dogodilo ranije ove godine kada su dva autonomna vozila udarila u isti kamion koji je bio vučen. Tada je Waymo otkrio da njihov softver nije uspeo da predvidi kretanje vozila zbog “upornog neslaganja orijentacije” između vučenog vozila i vozila koje ga vuče.

Waymo je takođe pod istragom zbog više od 24 incidenata, uključujući sudare i prekršaje u saobraćaju. Rivalska kompanija Cruise, u vlasništvu GM-a, bila je uključen u ozbiljniji incident prošle godine. Tada je jedan od njihovih robotaksija nehotice povukao osobu koju je udarilo drugo vozilo nekoliko desetina metara niz ulicu u San Francisku. Kalifornija je tada suspendovala njihovu dozvolu za rad u državi i Cruise je privremeno obustavio sve operacije vezane za robotaksije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *