Top50 Glas publike

Waymo taksi vozila bez vozača uskoro na ulicama

Alphabet-ova ćerka kompanija koja se bavi autonomnim vozilima, Waymo, pokrenula je proces testiranja taksi vozila bez vozača na ulicama američkog grada Phoenixa.

PCPress.rs Image

U početnom probnom periodu vozila će imati takozvanog kontrolora, koji u slučaju eventualnih problema ima na raspolaganju posebno dugme za zaustavljanje vozila. Ipak, kada se u potpunosti pokrene projekat, servis kompanije Waymo neće imati vozača iza volana, a jedine osobe u vozilu će biti putnici.

Kao što možete da zamislite, ceo proces vožnje će se upravljati putem mobilne aplikacije. Pored toga, kompanija će povećati broj Chrysler Pacific minibusa sa 100 na 500. Iako će prostor na početku biti ograničen na područje metroa u Phoenix-u, kompanija planira da proširi područje delovanja. Waymo kaže da će javnost moći da počne sa autonomnim vožnjama “u narednih nekoliko meseci” u poljoprivrednom predgrađu Chandler, u Arizoni. Kompanija Waymo se ovim izdvaja ispred konkurenta Ubera, koji još uvek radi na svom autonomnom pristupu komercijalnim kamionima, Otto.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Autonomno vozilo koje se razlikuje od drugih
eFakture

Tagovi: , , , , ,