BIZIT 2022

Web Summit u Lisabonu: u fokusu startapi za klimatske promene i kriptovalute

U Lisabonu je 1. novembra otpočeo Web Samit, koji će trajati do 4. novembra 2021. godine. Svih 40.000 karata je prodato, a ključne teme su kriptovalute i klimatske promene. Paddy Cosgrave, direktor konferencije, ne krije oduševljenje zbog ogromnog interesovanja za događaj.

PCPress.rs Image

Više od 400 startapa iz oblasti klime i kriptovaluta

Iako je svima zanimljiv nastup Franses Haugen (koji je samo promotivni potez organizacije samita), naša pažnja usmerena je ka konkretnim stvarima: trendovima i startapima. Paddy Cosgrave, direktor organizacije samita, kaže da je u oblasti klimatskih promena (jedne od glavnih tema na konferenciji), prisutno preko 200 startap firmi i isto toliko u oblasti kriptovaluta. Mnoge od njih imaju nastupe uživo i na taj način mogu zaintrigirati investitore.

Iako se konferencija događa uporedo sa COP26 (Konferencija Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama), Paddy ističe da su teme, publika i ciljevi dva događaja drugačiji, te da je fokus samita na inovativnim rešenjima kompanija koje se razvijaju i menjaju svet. U tom smislu, izražava uverenje da će, bez obzira na odluke koje na COP26 budu donesene, rešenja inovativnih firmi poboljšati svet.

Pročitajte i:  Cene grafičkih karti u velikom padu

Zanimljiva informacija sa samita jeste i da su EIB (Evropska Investiciona Banka) i portuglaska vlada proširile zajednički investicioni program za prikupljanje 250 miliona evra za portugalske startape. Evropska banka i vlada uložile su po 50 miliona evra, a ostatak očekuju od venture capital fondova.

Više informacija o samitu biće objavljeno nakon završetka, 4. novembra.

Izvor: euronews, pitchbook

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,