BIZIT 2022

WhatsApp briše po dva miliona profila mesečno kako bi sprečio širenje lažnih vesti

WhatsApp se već neko vreme bori sa sve većim širenjem lažnih vesti, te se za rešavanje ovog problema pronalaze različita rešenja kako bi se korisnici zaštitili od dezinformacija. žne vesti pre samo nešto više od dve godine nisu predstavljale termin koji je imao široku primenu, a sada se na njih gleda kao na najveću pretnju demokratiji, slobodi govora, te trenutnom poretku.

PCPress.rs Image

Pored toga što predstavlja omiljeni pojam Donalda Trampa, „lažna vest“ je proglašena i za reč godine kada je 2017. u pitanju, te je podigla tenzije između nacija, i dovela do niza promena koje se dešavaju u okviru društvenih mreža. I pored svega toga, stručnjaci ne mogu da se slože šta je tačno „lažna vest“, koliko veliki problem može da postane, te šta povodom toga može da se preduzme. Naime, vlade i moćni pojedinci koriste informacije kao oružje kroz čitavu istoriju, a kako bi uvećali podršku, te eliminisali konkurenciju. Tako je još prvi rimski car, Oktavijan Avgust, koristio dezinformacije kako bi odneo pobedu nad Markom Antonijem, a i kasnije, kada je mladalačku sliku o sebi održavao u javnosti sve do pozne starosti.

Pročitajte i:  WhatsApp dozvoljava da se sakrije status „Online“

Najveći problem u vezi sa lažnim vestima je to što često dolaze sa različitih strana, te su oni koji ih kreiraju različito motivisani. Tako motivi mogu da budu komercijalni, nacionalni, ili do njih može da dođe zbog toga što se ironija i satira pogrešno tumače. Tu su i vesti iz mejnstrim medija, za koje se ispostavi da nisu tačne, ali ostaju na društvenim mrežama, budući da ih kreatori ne uklanjaju, te ne demantuju na vreme.

PCPress.rs Image

Kada je WhatsApp u pitanju lažne vesti se sve više vezuju za ovu platformu, te se već neko vreme preduzimaju različite mere kako bi se tome stalo na put. Poslednja u nizu mera je pomalo radikalna, budući da podrazumeva brisanje naloga, a nakon što se primete sumnjive aktivnosti. Iz uprave servisa su objavili da se obriše i po dva miliona naloga svakog meseca, ali se još uvek ne zna hoće li to uticati na sprečavanje širenja dezinformacija, budući da je dovoljno tek nekoliko zlonamernih korisnika da se neka lažna vest raširi kao požar i uđe duboko u tkivo ovakvog načina komunikacije.

Pročitajte i:  Velika Britanija istražuje komunikacije putem WhatsAppa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,