BIZIT 23

WhatsApp će uskoro dobiti svoj prvi trik sa veštačkom inteligencijom – i to bi mogao biti samo početak

WhatsApp pravi svoje prve korake u svetu veštačke inteligencije pošto je nedavna Android beta predstavila alatku za generisanje stikera sa AI-om

PCPress.rs Image

Beta testeri sada mogu da generišu sopstvene stikere za čet

Dugme Create će se pojaviti u četovima kad god neki testeri aplikacija otvore stiker tab u polju za tekst. Dodirom na Create pokreće se mini-generativni AI motor sa trakom za opis na vrhu koja traži od vas da unesete upit. Nakon unosa navedenog upita, alat će kreirati set stikera prema vašim specifikacijama koje korisnici mogu zatim da dele u razgovoru. Na primer, WABetaInfo je rekao WhatsApp-u da napravi nalepnicu sa mačkom koja se smeje koja sedi na vrhu skejtborda, i naravno, uradila je tačno onako kako je navedeno.

Nepoznato je koji LLM (veliki jezički model – large language model) pokreće WhatsAppov generator stikera. WABetaInfo tvrdi da koristi „sigurnu tehnologiju koju nudi Meta“.  Možete sami da isprobate AI alat tako što ćete se pridružiti Google Play Beta programu i zatim instalirati WhatApp beta verziju 2.23.17.14, mada je moguće da ga dobijete i putem ažuriranja 2.23.17.13. Imajte na umu da je generator stikera dostupan samo vrlo maloj grupi ljudi. Postoji šansa da ga nećete dobiti. Međutim, WABetaInfo tvrdi da će se ažuriranje „pokrenuti većem broju korisnika u narednim nedeljama“, tako da pripazite na zakrpu kada stigne. Nema reči o iOS verziji.

Pročitajte i:  WhatsApp olakšava slanje poruka nesačuvanim brojevima

Očigledno, ovo je još uvek u toku. WABetaInfo kaže da ako AI izbaci nešto što je „neprikladno ili štetno, možete to prijaviti Meta-i“. U izveštaju se dalje navodi da su „AI stikeri lako prepoznatljivi“ objašnjavajući da primaoci „mogu razumeti kada je [crtež] generisan“. 

Početak AI budućnosti

Verujemo da je ovo samo početak Meta implementacije AI na svoje platforme. Kompanija već radi na generatorima stikera za Instagram i Messenger, ali izgleda da su još uvek u razvoju. Pa šta će doneti budućnost? Teško je reći. Bilo bi, međutim, super videti Meta da konačno dodaje svoj alat Make-A-Scene u WhatsApp.

To je u suštini sopstveni stav kompanije o generatoru slika, „ali sa većim naglaskom na stvaranju umetničkih dela“. Mogli bismo da vidimo da se ovo dodaje u WhatsApp kao zabavna igra za prijatelje ili porodicu. Tu je i MusicGen za pravljenje muzičkih kompozicija, iako je to možda bolje za Instagram.

U svakom slučaju, ova WhatsApp beta verzija izgleda kao da je Meta pokrenula prvu dominu onoga što bi moglo biti niz novih funkcija koje pokreće AI koje dolaze u njene aplikacije.

Pročitajte i:  WhatsApp omogućuje kreiranje grupe bez naziva

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *