BIZIT 2022

WhatsApp dodaje opciju plaćanja, počevši od Brazila

Nakon testiranja beta verzije u Indiji, WhatsApp je pokrenuo plaćanje putem aplikacija u Brazilu, objavila je kompanija u svom postu na blogu u ponedeljak, prenosi TechCrunch. Plaćanja su omogućene putem Facebooka Pay, za šta je matična kompanija Facebook prošle godine rekla da će se pojavljivati na Instagramu, Messengeru, Facebook-u i na kraju WhatsApp-u.

PCPress.rs Image

Digitalna plaćanja kao otvoren model

WhatsApp kaže da su njegova digitalna plaćanja otvoren model koji će mu omogućiti da u budućnosti doda još partnera. Potrošačima se neće naplaćivati naknade za korišćenje usluge, ali trgovci će plaćati naknadu za obradu za primanje plaćanja. Korisnici moraju da povežu kreditnu ili debitnu karticu sa svojim WhatsApp nalogom, a transakcije su osigurane ili otiskom prsta ili šestocifrenim PIN-om.

WhatsApp već neko vreme ima digitalne uplate „peer-to-peer“. Lansirala je zatvorenu beta verziju u Indiji 2018. godine, a mnogi su očekivali da će ta zemlja biti prvo zvanično mesto za plaćanje WhatsApp-om. No, kako TechCrunch napominje, Facebook se bavio brojnim regulatornim pitanjima u Indiji i tamo ima pomalo komplikovanu istoriju; plan za 2017. godinu da omogući besplatan pristup Facebook-u izazvao je kritike i doveo do optužbi za digitalni kolonijalizam.

Pročitajte i:  Instagram Reels ni blizu TikTok-a 

Facebook je kupio WhatsApp za oko 19 milijardi dolara 2014. godine. Od februara je usluga za razmenu poruka imala više od dve milijarde korisnika.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,