PC Press Studio

WhatsApp enkripcija kao raj za kriminal

Iz WhatsApp-a su objavili saopštenje u kojem stoji da je softver za enkripciju bio zloupotrebljavan od strane kriminalnih i terorističkih grupa, te da u kompaniji traže rešenje zahvaljujući kojem bi se u budućnosti pratilo ilegalno ponašanje.

WhatsApp je zgodan za komunikaciju sa onima koji su daleko, budući da je besplatan, te omogućava neograničeno slanje poruka, kao i obavljanje poziva, a sve dok korisnik ima dobru Wi-Fi konekciju. Ovakav način razmenjivanja poruka popularniji je od onog koji, na primer, nudi Facebook Messenger, a verovatno zbog toga što WhatsApp funkcioniše i na telefonima slabijih performansi, te nije direktno povezan ni sa jednom društvenom platformom.

Aplikacija za razmenjivanje poruka, koja je u vlasništvu kompanije Facebook, ranije je već kritikovana zbog toga što pruža sigurno mesto za komunikaciju koja je u kontekstu kriminalnih radnji, a zahvaljujući end-to-end sistemu za enkripciju, koji onemogućava da se poruke dešifruju. U kompaniji kažu da tragaju za rešenjem ovog problema, te nude nagradu od 50 hiljada dolara, a za ideje koje bi taj proces ubrzale.

Pročitajte i:  WhatsApp dobija kaznu od Rusije

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,