N Central domination

WhatsApp u borbi protiv lažnih vesti

Facebook je spreman da uloži još novca u masovnu borbu protiv lažnih vesti, te ovog puta istraživačima nudi sumu od 50 hiljada dolara, a za rešavanje problema širenja dezinformacija na WhatsApp aplikaciji.

Objava je usledila nakon što je vlada Indije kritikovala aplikaciju zbog širenja dezinformacija o nasilju u ovoj zemlji, a u okviru inicijative istraživači čiji predlozi budu usvojeni moći će da dobiju pomenutu sumu novca kako bi projekat sproveli u delo. Istraživači koji budu dobili projekte neće imati pristup podacima o korisnicima, ali će dobijati neophodna uputstva od kompanije, a bez ugrožavanja privatnosti.

Stručnjaci kažu da je borba protiv lažnih vesti na WhatsApp-u postala prioritet, i da je problem prilično ozbiljan, te da je aplikacija postala meta kritika nekoliko zemalja, budući da dezinformacije mogu da ozbiljno ugroze ugled neke vlade, te čitave zemlje. Veliki problem je i fenomen pozivanja na linč, a zbog kojeg je na desetine nevinih ljudi bilo izloženo kako online, tako i offline nasilju, a zbog toga što se lažne informacije šire velikom brzinom.

Pročitajte i:  TikTok ponovo na udaru kritike u Vašingtonu

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,