WhatsApp ultimatum? Delite podatke ili prestanite da koristite aplikaciju

Facebook-ov mesindžer WhatsApp, odakle tvrde da im je privatnost uklesana u DNK, dao je svojim korisnicima svojevrsni ultimatum: da pristanu da podele privatne podatke sa divom među društvenim mrežama ili da izbrišu svoj nalog.

PCPress.rs Image

Zahtev se sprovodi kroz obaveštenje u aplikaciji koje je upućeno korisnicima od kojih se očekuje da prihvate promene u uslovima korišćenja aplikacije WhatsApp. Oni koji ne pristanu na izmenjene uslove privatnosti do 8. februara neće više moći da koriste aplikaciju.

PCPress.rs Image

Nedugo po akvizaciji WhatsApp-a za $19 milijardi dolara u 2014. godini, programeri su ugradili end-to-end enkripciju u svoje poruke. Taj potez je viđen od strane eksperata kao pobeda po pitanju privatnosti zato što je koristio Signal Protocol, šemu otvorenog koda kojoj mogu da pristupe svi sigurnosni eksperti i provere taj kod. U 2016. godini, WhatsApp je dao korisnicima mogućnost da predaju svoje podatke Facebook-u, a sada sa novim uslovima o korišćenju aplikacije, to se menja. Od februara 2021. godine, korisnici više neće imati taj izbor. Neke od podataka koje WhatsApp sakuplja možete pronaći ispod. Pod novim pravilima, Facebook zadržava pravo da prikupljene podatke deli sa svojim kompanijama. 

  • Brojeve telefona korisnika aplikacije
  • Brojeve telefona drugih korisnika iz vašeg imenika
  • Imena profila
  • Profilne fotografije
  • Poruke statusa uključujući i kada je korisnik zadnji put bio aktivan
  • Dijagnostičke podatke prikupljene iz logova aplikacije

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: