ASUS Moneyback

WiFi neseser

Iskusni korisnici dobro znaju da je za pristup Internetu iz stana ili firme potreban ruter – on omogućava drugim uređajima da dele Internet konekciju, štiti vas od napada i obezbeđuje WiFi pristup Mreži. TP‑LINK TL‑MR3040 će vam pomoći da u sličnom komforu uživate i dok ste na putu.

tplink1Za savremenog poslovnog čoveka postalo je nezamislivo da bude odsečen od Interneta dok putuje – dok ste u domaćim okvirima uglavnom se oslanjate na neki veći data plan vašeg mobilnog operatora, ali kada krenete dalje cene rastu, pa ćete se svakako osloniti na Internet priključak u hotelu, tržnom centru ili Internet kafeu. Direktno priključivanje vašeg laptopa, telefona ili tableta na Internet je problematično iz dva ugla: tehničkog i sigurnosnog. Tehnički gledano, možda u sobi imate pristup Internetu preko Ethernet priključka a vaš računar nema Ethernet port (tableti i telefoni takve portove svakako nemaju), ili je priključak preko WiFi‑ja, ali vam je dozvoljena samo jedna konekcija. Sigurnosno gledano, ne želite da izložite sve portove vaše opreme raznim hakerima koji šetaju istim tržnim centrom ili provode dokone sate u hotelu skenirajući mrežu. Odgovor na oba problema je ruter, naročito otkako su ruteri postali toliko mali da ne opterećuju vašu putnu torbu.

TL‑MR3040 je veličine kutije za vizit‑karte, i to lepo dizajnirane kutije, nekako u Apple stilu. Od priključaka poseduje sve: RJ45 konektor u koji uključujete Ethernet kabl, jedan klasični USB i jedan microUSB, prekidač, reset taster i nekoliko kontrolnih dioda. U kutiji je baterija koja obezbeđuje oko tri sata rada; punite je preko microUSB priključka, a ako vam ponestane struje, možete je iskoristiti i da dopunite svoj smartfon. Ukoliko je računar uključen u struju, najbolje je povezati ruter na njegov port i tako štedeti (i puniti) bateriju.

Glavni adut ovog rutera je fleksibilnost, pošto ga, kroz uobičajeni Web interfejs, možete postaviti u sve režime koji imaju smisla dok ste van kuće. Prvi i najočigledniji je da u njegov USB port utaknete modem koji ste dobili od mobilnog operatora, veoma srećni što taj modem niste morali da povezujete na računar i pitate se čime će sve zagaditi instalaciju Windows‑a. Priključen na ruter, modem radi svoj posao potpuno neupadljivo, a vi se sa više uređaja povezujete sa svetom preko WiFi‑ja. Isprobali smo ga s modemima koje daju Telenor i Vip i radio je bez problema, ali ipak preporučujemo da isprobate konkretni modem pre kupovine.

Drugi scenario potpuno podseća na klasične rutere – povežete TL‑MR3040 Ethernet kablom na Internet i onda delite taj pristup na više uređaja preko WiFi‑ja – obzirom na to da ruter nema eksternu antenu i da je prilično mali, domet njegove WiFi mreže je skroman, ali sasvim dovoljan za hotelsku sobu.

Treći i za mnoge najinteresantniji scenario je da se ruter poveže na Internet preko WiFi mreže, pa da onda pristup deli preko „žice“, WiFi‑ja ili bilo koje kombinacije ta dva. Time ste obezbedili znatno sigurniji pristup Mreži, a ako hotel zahteva dodatnu identifikaciju kroz Web browser, taj posao možete obaviti sa računara, pa će isti podaci važiti za tablet i telefon. Ima i drugih scenarija, pa preporučujemo da pregledate PDF uputstvo i isprobate razne mogućnosti dok ste kod kuće; manje ćete vremena gubiti kada se nađete u nekom hotelu, aerodromu ili tržnom centru.

Jedina mana uređaja je što ne podržava VPN, koji bi dobro došao kao dodatna sigurnost i način da se povežete na kompanijsku mrežu; ostaje vam samo da VPN uspostavite sa računara. Pošto je ovaj mali ruter veoma dobro primljen na tržištu, postoje i alternativne verzije firmvera koje omogućavaju uspostavljanje VPN‑a, kao i razne neočekivane funkcije među kojima ističemo mogućnost daljinske kontrole Canon DSLR foto‑aparata. Puno zabave za entuzijaste, ali pre svega pouzdana komunikacija za savremenog putnika.

PREPORUKA UREDNIKA!

www.tehnomanija.rs

Dejan Ristanović

(Objavljeno u časopisu PC#209)

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: ,