WiFi offload mobilnog data saobraćaja

Stopa rasta data saobraćaja u poslednjih nekoliko godina do sada je nezabeležen trend u mobilnim komunikacijama. Ukoliko potrošnja podataka u mobilnoj mreži nastavi da raste istim tempom, neizbežna je značajna transformacija u mnogim aspektima poslovanja: u mreži, u biznis modelu, aparatima, čak i kod samih korisnika.

image001Nagli rast mobilnih broadband servisa i digitalnih sadržaja (video striming, online gaming, društvene mreže) i rast prodaje smartfon aparata i tablet računara generiše sve veće saobraćajne zahteve u mobilnoj mreži. Korisnici tableta skloniji su video sadržajima (što je u skladu s većim ekranom tableta u odnosu na smartfon), dok korisnici smartfona pretežno download uju aplikacije. Operatori su zabrinuti hoće li moći da odgovore takvim zahtevima. Drugi problem za operatore je što eksponencijalni rast saobraćaja ni približno nije praćen adekvatnim rastom prihoda.

Prema Cisco Visual Networking Index u (VNI), globalni mobilni data saobraćaj će, u periodu 2012 2017. imati godišnji rast od 60% što znači da će se kroz pet godina udesetostručiti! Mobilni video saobraćaj iznosiće 50% ukupnog mobilnog data saobraćaja 2016. godine, a prošle, 2012. godine njegovo učešće je bilo oko 46%.

Operatori ne smeju dozvoliti da dođe do zagušenja saobraćaja i pojave „uskih grla“ u mreži i zato moraju da pronađu pravu tehnologiju, prave poslovne partnere i pravi biznis model za održanje i unapređenje svog prihoda. Kao jednu od mera prevencije zagušenja u mreži, neki veliki operatori su ukinuli neograničenu konzumaciju podataka. Takvi potezi mogu dovesti do odliva razočaranih korisnika, naviknutih na visoku vrednost servisa. Bolja praksa i pragmatičniji pristup jeste da operatori deo svog mobilnog data saobraćaja „prevedu“ i „prenesu“ kroz fiksnu mrežu i to se naziva offload mobilnog data saobraćaja. Postoji nekoliko načina za offload data saobraćaja, a najpoznatiji su WiFi offload i offload posredstvom femtoćelija.

WiFi offload

Značajno mesto u diskusijama na poslednjem Svetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni (MWC 2013) upravo je imala WiFi tehnologija, koja osim prednosti trenutno predstavlja i veliki izazov za operatore, naročito u pogledu monetizacije (naplate) pristupa i bezbednosti. Primenom WiFi tehnologije, operatori delimično rešavaju i problem nedostatka spektra, koji je u suštini glavni uzrok mogućih zagušenja u mreži.

WiFi je do danas primenom tzv. hotspot ova bio dopuna  broadband fiksnom biznisu. Ključna prednost primene WiFi a je njegov rad u nelicenciranom frekvencijskom opsegu oko 2,4 GHz i oko 5 GHz. Domet WiFi a je nekoliko desetina metara, a protok zavisi od prepreka u okruženju i broja aktivnih korisnika na hotspot u.

Kao offload tehnologija, WiFi operatorima pruža sledeće prednosti:

  • niske troškove (mnoštvo raspoloživih uređaja za pristup, korišćenje nelicenciranog dela spektra),
  • veliku raspoloživost (pristupne tačke moguće je montirati na javnim mestima, u biznis centrima, šoping centrima, akademskim i državnim institucijama…),
  • veliku rasprostranjenost (veliki broj mobilnih uređaja, smartfona, laptop, tablet računara ima ugrađen WiFi pristup, koji se može koristiti gde god je to moguće).

Šta donosi dominacija smartfona

Pomenuli smo da danas smart telefoni i tablet računari postaju dominantni uređaji za pristup internetu. Istraživanja pokazuju da korisnici smartfon aparata za pristup internetu preferiraju WiFi, bez obzira na kvalitet i raspoloživost 3G/4G mreže. Dakle, korisnici se sve više okreću WiFi pristupu kao alternativi 3G pristupa.  Cisco VNIPrema, 36% celokupnog internet saobraćaja danas se odvija preko WiFi a. Do 2015. godine, taj procenat će biti 46% celokupnog saobraćaja mobilne mreže. Podaci iz obavljenih istraživanja govore da je 58% korisnika Apple iPhone a i Android telefona 2011. godine pristupalo internetu preko WiFi a, dok je taj procenat u 2010. bio 33%. Po nedavnom istraživanju kompanije Nielsen, u Velikoj Britaniji je krajem 2012. godine čak 78% vlasnika Android telefona koristilo WiFi za pristup internetu. WiFi na neki način prirodno postaje „produžetak“ napredne 3G/4G mobilne mreže, naročito ukoliko u datim uslovima korisnicima može da obezbedi zadovoljavajući kvalitet. Najveći izazov za operatore jeste ostvarivanje mogućnosti za prebacivanje (handover) između WiFi i 3G mreže i autentifikacija korisnika. 3G pametni telefoni sa WiFi interfejsom podržavaju identifikaciju na osnovu SIM kartice, što omogućava prebacivanje sa 3G mreže na WiFi u zoni WiFi pristupne tačke. Ključ u primeni WiFi offload a jeste automatsko prebacivanje sa 3G na WiFi u zoni hotspot a (prepoznavanje mreže, autentifikacija, login). To je danas omogućeno uz primenu tzv. EAP SIM tehnike autentifikacije.

WiFi za operatore i za korisnike

Korisnici traže WiFi konektivnost i traže je svuda, a ne samo u svojim domovima. No, s obzirom na prethodno opisane „probleme“ operatora, da li je blizu dan kada WiFi pristup neće više biti besplatan? Ipak, operatori bi trebalo da uspešno i efikasno koriste WiFi konektivnost i omoguće je svojim korisnicima kao dodatnu vrednost. Postoji nekoliko načina za korišćenje WiFi a. Postojeći fiksni broadband servis može se preko WiFi interfejsa pružiti korisnicima s mobilnim aparatima kao dodatni servis besplatno ili uz naplatu, zavisno od strategije operatora. Da bi se izbeglo zagušenje u 3G mreži, može se omogućiti offload saobraćaja s 3G mreže na WiFi mrežu. Mnogi veliki operatori, pored 2G/3G/4G mobilnih mreža, imaju i sopstvene WiFi mreže. To je danas neizostavni element njihove mobilne strategije. Pojedini za offload koriste eksterne mreže WiFi operatora.

Primera radi, američki AT&T ima oko 2400 sopstvenih hotspot ova preko kojih offload uje oko 20% njihovog data saobraćaja. Slično, T Mobile ima oko 8.900 hotspot ova koji trenutno offload uju 13% ukupnog data saobraćaja. TeliaSonera ima sopstvenu WiFi mrežu još od 1999. godine. Imaju oko 4500 hotspot ova, a preko SIM autentifikacije EAP SIM omogućeno je automatsko prebacivanje 3G korisnika na WiFi mrežu.

Prema podacima Wireless Broadband Alliance (WBA), danas u svetu postoji oko 1,3 miliona WiFi hotspot ova, a prognozira se da će ih 2015. biti oko 5,8 miliona. Korisnike će svakako obradovati buduća sveprisutnost WiFi a. WBA istraživanje na uzorku od 259 operatora kaže da tek 47% operatora smatra da je WiFi nezaobilazan deo njihove buduće mobilne broadband strategije i da je neophodan za unapređenje korisničkog iskustva i kvalitetno pružanje novih mobilnih servisa. Među operatorima „obožavaocima“ WiFi pristupa su japanski KDDI (planiraju mrežu od 100.000 hotspot ova), China Telecom (milion hotspot ova krajem 2012. godine), AT&T u SAD (sa 27.000 hotspot ova u kafićima, restoranima, hotelima). Britanski mobilni operator O2 namerava da tokom 2013. instalira oko 15.000 hotspot ova. Deutsche Telekom (DT) trenutno ima mrežu sa 12.000 WiFi hotspot ova u nemačkim gradovima. Početkom ove godine potpisali su s globalnim WiFi provajderom, firmom Fon, ugovor za instalaciju 2,5 miliona WiFi hotspot ova ne samo u Nemačkoj nego i u zemljama gde se nalaze filijale DT (između ostalih i u susednoj Hrvatskoj). S druge strane, američki telko gigant Verizon Wireless ima sopstvene hotspot ove samo na stadionima, koncertnim i sportskim dvoranama i koriste ih samo kao dodatak kapacitetu 3G/4G mreže, za rešavanje problema kad hiljade ljudi simultano koristi data mreže , što se, u principu, dešava nekoliko puta sedmično.

Blagotvorno rasterećenje

Danas je WiFi offload dobra opcija za offload data saobraćaja u mobilnoj mreži, naročito za rezidencijalne i javne indoor lokacije. Međutim, u budućnosti će, širenjem 4G/LTE tehnologije, primena malih ćelija (piko, femto) biti značajnija za povećanje kapaciteta, posebno van zgrada (outdoor) u gusto naseljenim oblastima. U svakom slučaju, kad je data saobraćaj u pitanju, operatori moraju naći  ravnotežu između zarade, zadržavanja korisnika i ulaganja u svoju mobilnu mrežu. Postojanje javnih WiFi mreža ili hotspot ova na pojedinim prometnim mestima indirektno pomaže mobilnim operatorima u offload u saobraćaja, a da bismo na kraju bili sasvim jasni – ovde je bilo reči o sistematskom pristupu mobilnih operatora i korišćenju WiFi tehnologije kao „prevodnice“ za narastajući data saobraćaj u mobilnoj mreži.

SAŠA STAMENKOVIĆ

(Objavljeno u časopisu connect 29)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “WiFi offload mobilnog data saobraćaja

Comments are closed.